Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Красотата на град Дупница

 Красотата на град Дупница Град Дупница е разположен в Югозападна България, в подножието на Рила планина, 530 м надморска височина. Населени...

 Красотата на град Дупница


Град Дупница е разположен в Югозападна България, в подножието на Рила планина, 530 м надморска височина. Населението му е около 34 хиляди. Разстояния от града до София - 50 км, до Благоевград - 30 км, до зимните курорти Паничище-15 км, до Боровец-50 км и до Банско-80 км, по права линия - 30 км от Македония, 50 км от Сърбия и 90 км от Гърция. В неговата област в древността е бил тракийският град Германия, близо до който е минал най-важният римски път в Европа, Via Militaris, свързващ Византия / Константинопол / с Рим. В околностите на града са открити погребения от римската епоха. Огромните складове за тютюн са символът на града.


По време на турското робство градът е имал 13 джамии и 2 църкви. От джамиите сега остава само една, построена през 16 век, с минаре, паднало по време на земетресение през 1913 година. Днес в него се помещава Домът на изкуството.


Значителни сгради, като Кметството и Младежкия дом, са издигнати по проекти на архитекта Милчо Сапунджиев, роден в този град, който дълги години оглавяваше Пловдивския дизайнерски институт.

Няма как да не отличим и Парки Рила, който смело можем да кажем, че е най-красивият парк в Югозапада.






Снимки за PRpuzel.com - Dzhunev Photography

No comments