Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Избор на качествен генератор

Избор на генератор Генераторът е автономно и непрекъснато електрозахранване, което днес се използва широко в много области на ежедневието: п...Избор на генератор

Генераторът е автономно и непрекъснато електрозахранване, което днес се използва широко в много области на ежедневието: при липса или прекъсвания на електрозахранването в селска къща, магазини, банки, по време на строителството, по време на лов и риболов, както и в много други области.


Генераторите могат да бъдат асинхронни или синхронни. Асинхронните са по-евтини, но с по-ниско качество, а също и когато са свързани към него, например електрически мотор, хладилник или електрическа помпа, в момента на стартиране консумира 3-5 пъти мощността за кратко време, така че имате нужда за да направите подходящ резерв на мощност на избрания генератор. Асинхронен генератор не понася пикови претоварвания. Синхронните генератори предлагат по-добро качество на мощността и са способни да издържат на 3 пъти моментни претоварвания. За професионални електроцентрали се използват само синхронни генератори.


Генераторният комплект се състои от двигател и генератор, които са прикрепени към стоманена рамка чрез амортисьори. Стартиране на двигателя: ръчно (с кабел), с помощта на електрически стартер (чрез завъртане на ключа) или автоматично (в случай на прекъсване на електрозахранването в основната мрежа електроцентралата се стартира сама). Дълголетието на генератора зависи главно от качеството на двигателя. Дизеловите двигатели се считат за най-надеждни. Като първичен двигател в дизеловите генератори се използват двигатели с вътрешно горене с изгаряне на гориво от въздушна компресия - дизели. Енергията, отделяна при изгарянето на гориво в дизелов двигател, произвежда механична работа и топлина. Механичната работа върху вала на двигателя се използва за генериране на електричество от генератор на електрически ток.


Дизелови генератори


Дълголетието на генераторния комплект зависи главно от надеждността на двигателя. Преди да купите генератор, трябва да имате предвид, че дизеловите генератори са по-икономични и надеждни, но по-скъпи от газовите генератори.


Дизеловите двигатели се характеризират с по-нисък разход на гориво и голям експлоатационен живот. Тъй като първоначалните им разходи са много по-високи от бензиновите, счита се, че използването на дизелова електроцентрала е препоръчително само ако тя се счита за постоянен източник на захранване (или за дълго време), както и ако е необходимо капацитетите надвишават 10 - 12 kVA.


За да изберете дизелов генератор, е необходимо да определите исканата мощност на генератора и да направите това, отговорете на някои въпроси: ще захранва ли цялата къща или е достатъчно да се подчертаят особено важни моменти (може би това ще доведе до допълнителна работа по окабеляване и повторно свързване на товара); Има ли устройства сред потребителите, които са затруднени за работа на генератора (например, всички електродвигатели или помпи имат пускови токове, които за кратко увеличават консумацията на енергия с 4-5 пъти), планира ли се да се увеличи броят или мощността на потребители на електроенергия в бъдеще, както и други специфични моменти, влияещи върху оценката на мощността на генератора.


Бензинови генератори


За да разберете какъв вид бензинов генератор ви е необходим, трябва да изчислите общата консумация на енергия на устройства, които ще бъдат едновременно свързани към генератора, и да добавите 10-20%. За резистивен товар видимата мощност във волт-ампери (VA) се равнява на мощността във ватове (W). В случай, че се предполага да се използват устройства за консумация на импулси (хладилник, електрически трион, помпа и др.) - добавете поне 30%. За малка селска къща (2-3 крушки, хладилник, телевизор) е напълно достатъчен газов генератор с мощност 2-3 kW. Но трябва да се има предвид, че експлоатацията на газовия генератор на максимална мощност е нежелана и вредна, тъй като това намалява експлоатационния живот на двигателя. В случай на съмнение, винаги трябва да изберете генератор с по-голям капацитет. В този случай ще получите по-голяма експлоатационна безопасност и надеждност и ако в бъдеще трябва да свържете допълнителен товар или консуматор с по-голяма мощност към генератора, тогава можете да направите това без никакви проблеми.


Газовите генератори консумират голяма мощност по време на стартиране, след което преминават в режим на номинална консумация на енергия. След като определите стойността на мощността на всички консуматори, които трябва да бъдат едновременно захранвани с електричество, изберете необходимия тип генератор:


1. Стандартни генератори без стартер усилвател 

Мощността на генератора без стартер усилвател трябва да бъде 3 - 3,5 пъти мощността на свързания товар. Пример: Сумата от мощностите на натоварванията: 1500 VA. Следователно се нуждаете от генератор с капацитет най-малко (1500? 3, за предпочитане 1500? 3,5) = 5250 VA. Генераторите могат да доставят и електрически двигатели, които не надвишават определените пускови токове. В този случай за захранване на горния товар може да се използва генератор от 3000 VA, а не генератор от 5250 VA, т.е. за да се осигури на потребителите електричество, могат да се използват значително по-компактни, по-леки и в същото време евтини генератори, които осигуряват необходимата мощност.


2. Генератори със стартов усилвател или синхронни генератори. 

Синхронните генератори поддържат напрежението в мрежата с висока точност (колебания в рамките на 5 процента) и следователно ви позволяват да свържете оборудване, което е чувствително към пренапрежения на напрежението (например компютри, телевизори и други електронни устройства). Такива генератори могат лесно да се справят с електрозахранването на електрически инструменти и електрически двигатели с реактивно натоварване до 65 процента от номиналната им стойност. Асинхронните генератори са по-малко точни: те поддържат постоянно напрежение с точност от 10 процента. Поради това те не се препоръчват за захранване на високо прецизно оборудване. За да се определи нивото на шума в децибели, е по-добре да се сравнят абсолютните единици LWA, тъй като тази стойност е посочена от производителя при самата инсталация. Номерата на газовите генератори се считат за около 85-90 LWA.


Разберете времето за настройка на двигателя на генератора за повреда, т.е. време на безпроблемна работа до първото окачване на двигателя. Нормалните числа за прости и евтини двигатели са 500-600 часа, за полупрофесионални - 1200-1300 часа.


Определете колко гориво ще има газовият генератор. Нивото на разход на гориво обикновено се дава в характеристиките на инсталацията при номинално натоварване, когато работи при по-малък товар, разходът намалява, но с по-малко от 30%.


Когато избирате газов генератор, вземете под внимание също така, че еднофазни генератори, които генерират променлив ток с напрежение 220 V и честота 50 Hz, могат да бъдат свързани само с еднофазни генератори, които са 20 Hz. Не забравяйте също така, че консумираната мощност на еднофазен товар не трябва да надвишава 1/3 от номиналната трифазна изходна мощност на блока, т.е. Трифазен генераторен комплект от 9 киловата може да се захранва от не повече от 3-киловат монофазен нагревател! Разликата в консумираната мощност по фази не трябва да надвишава 30%, в противен случай ще настъпи аварийно спиране на газовия генератор.


Варианти като възможността за автоматично стартиране на генератора или прехвърляне на бензинови генератори в режим на работа от втечнен газ, шумозащитни кожуси и др., Са от не малко значение при избора на подобно устройство.

Надяваме се, че в статията сте получили ценна и полезна информация, що се касае за генератор, който скоро ще закупите.

No comments