Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Как да смените водопроводните и канализационните тръби у дома?

  След продължителна експлоатация на водоснабдителни и канализационни комуникации в банята идва моментът, когато трябва да бъдат напълно про...

 


След продължителна експлоатация на водоснабдителни и канализационни комуникации в банята идва моментът, когато трябва да бъдат напълно променени.

Този процес се различава не само по трудоемкост, но и по наличието на някои важни правила, без които е невъзможно да се гарантира надеждността на системите.

 

Следователно трябва предварително да имате предвид основните технически моменти и правилно да изготвите ВиК проект. Само при този подход резултатът ще бъде успешен и тръбите ще имат много по-дълъг живит от гаранционния период.

 

Демонтаж на стари тръби

 

Пълна подмяна на комуникациите се препоръчва при извършване на основен ремонт на банята. Следователно, преди извършване на работа, не трябва да има интериорни елементи или водопроводно оборудване, тъй като те ще затрупват пространството.

Първата стъпка е да освободите помещенията. След това трябва да изключите подаването на студена и топла вода, както и отоплението. Поставете празен съд под крановете и източете водата .

Когато планирате по-нататъшното използване на положените външни комуникации, например в двора или за битови нужди, стоманените тръби ще трябва да бъдат демонтирани внимателно, като се стараете да не повредите връзките.

Пластмасовите комуникации трябва да се режат със специални ножици  или ръчен трион. В този случай повредените кранове и фитинги трябва да се изхвърлят, тъй като те не са подходящи за по-нататъшна експлоатация.

Демонтажът трябва да се извърши от крайните точки в точките на свързване към щранга.

За демонтиране на скрити комуникации се използва перфоратор с байонетна дюза, за да се разруши завършващият слой. Демонтажът се извършва и от точките за свързване към щранга.

Внимание!

Скритите тръби се полагат хоризонтално или вертикално със завои под прав ъгъл. Следователно, за демонтирането е важно да се намерят изходните им точки и да се върви стриктно в една от посоките.

Ако не се изисква да се гарантира безопасността на комуникациите, те могат безопасно да бъдат нарязани с ъглошлайф на части, които са удобни за изваждане през вратата. На първо място, това се отнася за самата баня, която обикновено се нарязва на няколко части.

Трябва ли да смените щранговете в жилищни сгради?

 

След премахване на всички комуникации възниква въпросът за необходимостта от подмяна на основните тръби на щранга. Това се дължи на факта, че в повечето случаи те просто не стигат до ръцете ви и се експлоатират от самото начало на строежа на къща, докато настъпят извънредни ситуации.

Така възниква логичен въпрос дали си струва да ги заменим? При пълна подмяна на всички клонове от щранга може да възникне ситуация, когато тръбата се пробие и всички ремонти в банята ще бъдат напразни.

В някои случаи е възможно да се оцени състоянието на водопроводите и да не се заменят, ако очакваният им живот е поне 5-10 години.

Възможно е да смените щранговите тръби в банята само когато решавате два въпроса:

1.     Получавате писмено разрешение от съседите по-долу за извършване на работата и липсата на искове в случай на възможни течове. Със съседите отгоре е достатъчно да се уговорите за времето на работа и тяхното съгласие.

2.     При управлението на обществената услуга е необходимо да се съгласува план за ремонт на щранга.

Спазването на тези формалности е важно, тъй като щранговите тръби са комунална собственост, въпреки факта, че са в самостоятелна баня.

Подмяната на водните комуникации е невъзможна без съставяне на план за подмяна. Той ще свърже всички потребители, ще изчисли точно разходите и ще осигури максимална гъвкавост при конфигуриране или разширяване на системата.

Планът трябва да има предвид следните аспекти:

 

1.     Вземете решение за начина на полагане на комуникации за вода върху външната повърхност на стените или вътрешната. Скрито уплътнение е подходящо, ако банята все още не е реновирана, тъй като стените ще трябва да бъдат канализирани. В резултат на това всички тръби ще бъдат скрити и стаята няма да бъде затрупана с тях. Външен монтаж може да се извърши дори след завършване. Въпреки това ще бъде много трудно да се скрият комуникациите и те ще влошат естетиката на банята.

2.     Изберете правилния комуникационен материал. Препоръчително е да го замените с металопластмаса, която има максимален експлоатационен живот, лекота на монтаж и висока якост.

3.     Вземете предвид общия брой потребители, тяхното местоположение и необходимостта да им се доставят тръби с топла вода.

4.     Осигурете възможност за изключване на определени участъци от водоснабдителната система с цел поддържане, ремонт или създаване на условия за замяната им с нови след изтичане на експлоатационния им живот.

5.     Намалете до минимум броя на фугите и връзките по цялата дължина на водопровода и канализационните тръби.

Важно!

Минималният диаметър на канализационните тръби за умивалник е от 32 мм, за вана или душ кабина - от 50 мм. Когато едновременно са свързани няколко консуматора, диаметърът на тръбата трябва да се увеличи до 70-80 мм.

Въз основа на тези правила създава верига от тръби със списък на всички необходими конектори и скрепителни елементи.

 

Препоръчително е да се направи оценка на разходите, тъй като след демонтирането на старите комуникации ще е необходимо да продължи експлоатацията на водоснабдителната и канализационната система и ако липсват средства за някои свързващи елементи, това няма да е възможно.

Подготвителна работа

 

След изготвяне на работния план можете да започнете да се подготвяте.

Подготвителният работен процес трябва да се извършва в следната последователност:

1.     Извършете закупуването на необходимото оборудване в съответствие с разчета на разходите. Ако водомерите не са инсталирани по-рано, тогава ще трябва да бъдат закупени нови. Освободете напълно пространството в банята от различни декоративни и интериорни предмети.

2.     Извършете маркировка на стената.

3.     За монтиране встрани, изрежете стените.

4.     Ако трябва да извършите открит монтаж, маркирайте местата за монтаж на крепежни елементи според маркировката. В стени от плътни материали използвайте бормашина, за да направите дупки за дюбели.

За да инсталирате пластмасови тръби, ще ви е необходим специален инструмент - поялник, който ви позволява да създавате запечатани фуги. Препоръчително е да го вземете предварително и за предпочитане с малки размери, тъй като в банята често се изисква да работите в минимално пространство.

Ако се полага канализация, тогава, за разлика от водоснабдителната система, се изисква да се спазва наклон от най-малко 1-3 % на линеен метър. Ето защо се препоръчва да се монтират водопроводи над канализационните линии.

Когато маркирате, трябва да обърнете специално внимание на местоположението на точките за свързване на потребителя от нивото на пода. Това е необходимо, за да им се осигури височина, която отговаря на действащите разпоредби, както и да се осигури удобно използване.

Височината на умивалника трябва да бъде повече от 80 см от пода. Това означава, че нивото на монтаж на сифона ще бъде 50-60 см, а смесителят - 100-120 см.

Канализационният канал за пералнята, ваната и умивалника трябва да се монтира на височина най-малко 40-50 mm от нивото на декоративното подово покритие, като се вземе предвид разстоянието до изходната точка и в зависимост от използвания диаметър на тръбата.

Разстоянието между горещите и студените тръби трябва да бъде най-малко 15 см. Това е необходимо за по-лесна инсталация или когато се наложи тяхната подмяна с нови.

При полагане на канализационни тръби ъглите на въртене се препоръчва да бъдат не повече от 45 °, което също изисква допълнителна мисъл върху практическото изпълнение на отводняването.

ВиК инсталация

 

Преди да инсталират водоснабдителната система със собствените си ръце, много експерти препоръчват предварително да се изрежат тръбите за топла и студена вода до зададените размери и след това да се фиксират здраво към стената.

Това обаче може да се направи само ако имате опит в запояване.

Ако няма такъв, тогава има голяма вероятност да "не познаете" правилно разкроения размер поради необходимостта от запояване на връзките и няколко сантиметра може да не са достатъчни, което ще създаде допълнителни проблеми при свързването на водопровода.

Следователно, ако инсталацията се извършва на ръка, тогава е по-добре да изрежете комуникациите по дължината, тъй като те са свързани.

За да се определи колко резерв е необходим за пластмасови тръби, се препоръчва да се измери дълбочината на тяхното навлизане в свързващи тръби, клапани или фитинги, като се вземе предвид нарязаната фаска.

Монтажът започва от щранга или точката на влизане на комуникацията в банята.

Ако не е извършена подмяна на метални тръби с металопластикови, ще се наложи използването на свързващ елемент, наречен фитинг.

За да създадете сигурна връзка, първо трябва да запоявате пластмасата към съответната част на елемента и след това да я завиете към стоманената част.

Запояването на пластмасови комуникации за топла или студена вода се извършва в следната последователност:

1.     В крайната част отсечете фаската под ъгъл от 45 °. Премахнете всички чипове.

2.     Използвайте алкохолен разтвор, нанесен върху мека кърпа без власинки, за да отстраните замърсяванията и мазнините от зоната за запояване.

3.     Закрепете адаптер с подходящ диаметър към заваръчната машина.

4.     Поставете двете части, които трябва да бъдат свързани, на адаптера и ги загрейте в съответствие с инструкциите за устройството.

5.     След нагряване до необходимото състояние устройството ще сигнализира със светлинен или звуков сигнал. Двете части, които трябва да се свържат, трябва бързо да се извадят от нагревателите и да се закачат заедно, докато спрат.

6.     Важно е да ги задържите в това състояние за няколко секунди (5-30 s), докато се настроят. Необходимо е да направите вложката възможно най-точно и равномерно, тъй като няма да е възможно да се коригира позицията след запояването.

Преди запояване трябва внимателно да проучите приложените инструкции.

Ако нямате опит в извършването на такава работа, тогава трябва да практикувате запояване на две тръби, за да определите оптималните условия :

·         температура;

·         продължителност на загрявката.

Свържете последователно всички водопроводни тръби според схемата. Да го направите сами не е трудно. Закрепването към стената трябва да се извършва строго хоризонтално или вертикално.

Заварете внимателно всички връзки към клапани или водопроводни връзки, за да избегнете течове.

Ако на междинен етап е ясно, че запояването е извършено зле, тогава е по-добре да коригирате грешката незабавно, отколкото да демонтирате системата напълно по-късно.

В края на полагането на водопровода трябва да ги свържете към водопровода. Наложително е да се извърши хидравлично изпитване с работно налягане. За да направите това, отворете водопровода със затворен кран в края на линията.

Налягането се повишава до определена стойност и по това време трябва да следите състоянието на всички фуги и връзки. Ако се появят течове, трябва незабавно да изключите комуникациите и да вземете подходящи мерки.

Ако водата не тече след 2-3 часа при нормално налягане, тогава системата се счита за напълно готова за работа.

Монтаж на канализация

 

Канализационните тръби са свързани в същата последователност като водопроводите, тоест от щрангове.

Да си направите сам инсталацията на канализационната система не е трудно, тъй като тръбните връзки не се запояват, което значително опростява работата.

Ако щрангът минава през банята, тогава е задължително да се монтира възвратен клапан на входната точка, който ще предотврати потока на отпадъчните води в обратна посока в случай на аварии или запушвания.

Канализационните тръби се полагат под ъгъл, така че трябва правилно да маркирате и инсталирате крепежни елементи под тях. Разстоянието между фиксиращите стени трябва да бъде 0,5-0,7 m.

Съединенията са запечатани с гумени уплътнения. Техният брой може да бъде от един до два.

Вторият вариант е за предпочитане, тъй като осигурява висококачествено запечатване.

При свързване е важно да се вкара една тръба в друга без изкривяване. Вътрешната облицовка не трябва да съдържа дефекти или повреди.

Ако имате съмнения относно качеството и, тогава е задължително да я намажете със силиконова грес или да я замените с нова.

Свързването на водопроводното оборудване става с пластмасови колена или гъвкави гофрирани маркучи. В повечето случаи не трябва да има проблеми с напасването на размерите.

 

No comments