Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Министър Лъчезар Борисов: През 2020 година България достигна рекорден поток на преките чуждестранни инвестиции в размер на 4,2 млрд. лева. Безработицата вече се сви до предкризисните си нива

  Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза рекорден поток на преки чуждестранни   инвестиции...

 


Въпреки затрудненията на световната икономика, породени от пандемията, България отбеляза рекорден поток на преки чуждестранни  инвестиции, като само в кризисната 2020 г. те са в размер на 4,2 млрд. лв., което е най-високата стойност за последните 10 години. Това докладва министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на работното съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с министри от кабинета.

Министърът на икономиката отбеляза, че само от началото на 2021 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта в размер на 800 млн. лв., които ще създадат нови 1400 нови работни места, а от началото на кризата тези проекти са на стойност 1.8 млрд. лв. Министър Борисов подчерта, че бизнес климатът в България се подобрява, което е видно и по линия на инвестициите в строителството. „Разрешенията за строеж при жилищното строителство са с 14% повече през първото тримесечие на настоящата година, спрямо същия период на миналата година. При административните сгради разрешенията нарастват с 27,3%“, уточни той.

Безработицата в България достигна своите предкризисни нива. По данни на Агенцията по заетостта тя е 6,1%. България е с около 50% по-добре от средното ниво за еврозоната.

В заключение икономическият министър подчерта, че само през месец април чрез програмите и инструментите на повереното му ведомство българският бизнес е подпомогнат с близо с 200 млн. лв.

 

No comments