Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Гласуване на временно решение за предотвратяване на сексуалната експлоатация на деца онлайн

  ЕП ще направи оценка на временен регламент, който позволява на доставчиците на интернет услуги доброволно да премахват материали, свързани...

 ЕП ще направи оценка на временен регламент, който позволява на доставчиците на интернет услуги доброволно да премахват материали, свързани със сексуална експлоатация на деца онлайн.

На фона на значителното нарастване на обема на материалите за сексуална злоупотреба с деца в интернет по време на пандемията, евродепутатите ще обсъдят със Съвета и Комисията наскоро договорената дерогация от конфиденциалността на членовете за комуникационни и трафични данни, включени в правото на ЕС, регулиращо неприкосновеността на електронните съобщения.


Съгласно споразумението, на доставчиците на уеб-базирани услуги за електронна поща, чатове и съобщения ще бъде разрешено доброволно да разкриват, премахват и съобщават за сексуални посегателства срещу деца в онлайн пространството, както и да използват технологии за сканиране с цел разпознаване на случаите на т.нар "сприятеляване" в интернет (процеса на сближаване на възрастни с деца с намерение за извършване на сексуално посегателство, елетронен тормоз или др.). Членовете на ЕП ще обсъдят дали текстът постига правилното равновесие между осигуряването на защита на децата и опазването на личния живот, както и други възможни решения в дългосрочен план.


Дебатите ще се проведат в понеделник, гласуването е насрочено за вторник, а резултатът ще бъде обявен вечерта.


Контекст


Онлайн материали, свързани със сексуално насилие над деца, се откриват с помощта на специални технологии, които сканират съдържание, като изображения и текст, или данни за трафика. Технологията за хеширане помага при изображенията и видеоклиповете, а класификаторите и изкуственият интелект се използват за анализ на текст или данни за трафика, за да се открие кибертормоз.


Това временно законодателство ще се прилага за максимален срок от три години или по-малко, ако междувременно бъдат договорени нови постоянни правила за борба със сексуалното насилие над деца в онлайн пространството.


Дебат: понеделник5 юли

Гласуване и резултат: вторник, 6 юли

Процедура: обикновена законодателна процедура, споразумение на първо четене

No comments