Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Параметри на LED лампите - какво да търсите

  Често покупката на LED лампа завършва с прилив на негативни емоции, които са свързани с нарушаване на обичайните параметри на дизайна...



 

Често покупката на LED лампа завършва с прилив на негативни емоции, които са свързани с нарушаване на обичайните параметри на дизайна на осветлението. Недостатъчно или прекомерно осветяване, изкривяване на цветовото възприятие или бърза умора на очите - всички тези проблеми показват недостатъчно внимание към параметрите на осветителното устройство при избора му. Модерното LED осветително тяло има редица различни характеристики, които го отличават от традиционните лампи с нажежаема жичка. Малък анализ на тези параметри и тяхното компетентно съобразяване при избора, ще ви позволи да закупите правилния източник на светлина на разумна цена. Мощност и светлинен поток. Основната характеристика на светлинния източник, на който потребителят е свикнал при избора на лампа, е неговата мощност. В светодиодните осветителни устройства към този индикатор се добавя светлинен поток. Той присъства и в лампите с нажежаема жичка, но нямаше нужда да се дава стойността му, тъй като светлинният поток на "крушката на Илич" е пряко свързан с мощността. LED осветителните тела нямат пряка връзка между мощността и светлинния поток и този факт често е източник на грешки. За компетентна подмяна на лампите с нажежаема жичка е необходимо да се запомни типичната стойност на светлинния поток на тази лампа на 1 ват номинална мощност - приблизително 12 лумена. Така например, лампа с нажежаема жичка от 100 W излъчва светлинен поток от 1200 лумена. Често се смята, че за да замените лампата с нажежаема жичка със светодиоди, трябва да разделите мощността на крушката с 10. Получената стойност ще съответства на мощността на LED лампата. На практика често се оказва, че гледайки характеристиките на 10 W LED лампа, ще видим светлинен поток от 600-700 лумена. Този поток е почти два пъти по-нисък от светлинните характеристики на лампа с нажежаема жичка, което е източник на разочарование при покупка. За да се оцени качеството на светодиодните източници на светлина, е обичайно да се вземе предвид такъв косвен индикатор за работата на лампата като светлинна ефективност. Той показва колко единици светлинен поток излъчва осветителното тяло за 1 W входна мощност. Така че 10 W LED лампа със светлинен поток от 700 лумена има светлинна ефективност от 70 лумена на ват. Качеството на LED осветителните тела е пряко свързано с производителите на LED, чиято репутация или име са критериите за избор. Светлинната ефективност на водещите светодиоди в света е 120 и повече лумена на 1 W, с гарантиран експлоатационен живот над 50 000 часа. Не са толкова много производителите с доказано качество на произведените светодиоди или матрици и при избора на LED лампи няма да е излишно да се имат предвид имената им. Това са компаниите Nichia, Osram, Cree, LG Innotek, Lumileds Lighting и производителят на LED кристали - Epistar.

Цветна температура. Цветната температура стана популярна в осветителните тела с появата на флуоресцентни източници на светлина, а топло или студено осветителни тела се превърнаха в постоянен източник на спорове относно качеството на осветлението, което създават. Трудностите при избора на осветително тяло по цветна температура се определят от различните им ефекти върху функционалното състояние на човека. Студената бяла светлина мобилизира човека, докато топлата бяла, напротив, има релаксиращ ефект. Този факт трябва да се вземе предвид при избора. Като стандартна отправна точка можете да запомните, че обичайното и традиционно осветление с лампи с нажежаема жичка се създава от LED осветителни устройства с цветна температура под 3000 К. Пулсация и качество на драйвера. Качеството на LED светлинен източник определя не само качеството на светодиодите, инсталирани в него, но и параметрите на източника на захранване или драйвера. Това се дължи на факта, че когато се захранват от мрежа от 220 волта, драйверите на недобросъвестни производители имат ниско ниво на филтриране на захранващото напрежение за светодиоди. Осветителните тела с лошо качество на драйвера излъчват пулсираща светлина, но този ефект не се вижда от окото, тъй като честотата на пулсациите е в диапазона над 100 Hz. Трептенето на светлината влияе негативно на емоционалното състояние на човек, чувството му на умора или дискомфорт. За да се контролира качеството на светлината, беше въведен индикатор като коефициента на пулсации. Изразява се като процент, като нула се приема за пълното отсъствие на трептене от осветителното тяло. Когато избирате източници на светлина въз основа на светодиоди, трябва да се има предвид, че за осветителни тела с прилично качество коефициентът на пулсации не трябва да надвишава 5%.

Индекс на цветопредаване. Индексът на цветопредаване се отнася до характеристиките на втория план, но често има ситуации, когато вземането под внимание на индекса на цветопредаване при избора на осветително устройство ще има положителен ефект върху състоянието на човека или резултатите от работата му. Това се отнася за всички области, където работата на човек е свързана с възприемането на цвят или малки детайли - моделиране на облекло, дизайн или архитектура, търговия с текстил и др. 


No comments