Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

XIV КУЛТУРЕН ФОРУМ „ПАНАГИЯ” - ВЪЗДИГАНЕ НА ХЛЯБА

В средата на месец август - 15 август е “Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба. “Панагия” е и...В средата на месец август - 15 август е “Успение на Пресвета Богородица” и Кюстендил отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба.
“Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.
“Панагия” е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция.
“Панагия” са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят.
На “Панагия” са наречени църкви, крепости, дори и градове.
На празника “Панагия” - Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Художественият пленер и иконографската изложба е “Панагия”; изложението на питите е “Панагия”, музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.
Празникът “Панагия” се провежда около църкви и параклиси, посветени на ”Успение Богородично”, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство.

Един ден преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета.
В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.
На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват го с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

Ето я и самата програма:

14 и 15 август 2021 г.

14.08.2021 г. – 10:00 ч.
Църква "Свети Мина“, Кюстендил
Традиционно замесване на Богородичен хляб


15.08.2021 г. - 10:00 - 14:00 часа
Градинката пред Обреден дом - Кюстендил
Изложение на обредни хлябове
12:00 ч.
Водосвет за здраве и благоденствие
Празнична програма
Етнографско представяне на културното наследство

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments