Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

8 супер храни, които ще набират популярност през 2022 година според някои диетолози

Всяка година има нови модерни супер храни. И 2022 г. не е изключение. Според нас ще видим нарастване на популярността на продуктите, които п...



Всяка година има нови модерни супер храни. И 2022 г. не е изключение. Според нас ще видим нарастване на популярността на продуктите, които помагат в подкрепа на имунната система. Тъй като пандемията не е приключила в началото на новата година, може да се очаква засилен фокус върху домашното здраве. След проучване на редица онлайн ресурси установихме, че едни от най-популярните и здравословни храни към новата 2022 година ще бъдат следните, изредени по-долу. 

Ето какво смятат някои диетолози, касаещо супер храните през 2022 година.

Бъз


Бъзът е добре познат лек, който често се продава като сироп и според етикета може да помогне за повишаване на имунитета. Ето защо много хора приемат сироп от бъз по време на сезона на настинка и грип. Тази година е уникална с това, че мнозина вероятно ще започнат сами да правят сироп от бъз, като купуват сушени плодове за това. Тази година имаме много работа вкъщи и съм сигурна, че ще имаме много креативни домашни рецепти за укрепване на имунната система.

Бяла Ружа - корен - Marshmallow Root


Друга популярна съставка в домашните лекарства за настинка и грип е коренът на бялата ружа. Често се използва при възпалено гърло. При проучвания при хора той показва обещаващи резултати за намаляване на сухата кашлица. Коренът от бяла ружа може да се закупи сушен и да се използва за приготвяне на чай или сироп.

Гъби


Днес различни гъби се изследват за способността им да стимулират имунната система. Някои видове, като шийтаке, сморпчета и стриди, съдържат малки количества витамин D, който рядко се среща в храната. Тези гъби се продават като чай, течни запарки, капсули или прахове. Освен това гъбите могат да се консумират като част от балансирана диета. Трябва да се отбележи, че гъбите, особено в концентрирана форма, могат да съдържат повишени нива на тежки метали.

Джинджифил


Джинджифилът често се използва в готвенето заради релаксиращия си аромат и пикантен вкус. Коренът от джинджифил също се продава сушен като чай, в капсули с добавки и в бонбони. Най-обещаващите резултати за укрепване на имунната система обаче показа сокът от джинджифил. Чистият сок от джинджифил може да бъде изключително труден за намиране на пазара - опитайте да го направите сами или потърсете онлайн.

Ехинацея


Ехинацеята (подобно на маргаритка) най-често се продава като чай и като имунна добавка. Това е друга супер храна, която нарасна популярност през последното десетилетие като средство за повишаване на имунитета. През 2021 г. можем да очакваме по-нататъшно увеличаване на разпространението на ехинацея в различни форми на освобождаване: капки за кашлица, цяло изсушено растение, мед, като част от продукти за лична хигиена и други форми!


Леща 




Лещата е бобово растение, богато на протеини и фибри. Това е много търсен продукт, особено сред тези, които са на растителна диета. Лещата се продава сушена, под формата на консерви, супа, чипс. Напоследък пастата от леща става все по-популярна, тъй като съдържа по-малко въглехидрати в сравнение с традиционната пшенична паста, както и повече протеини, фибри, витамини и минерали.

Лукума


Всяка година има нов популярен подсладител. Според нас тропическият плод ще бъде новият модерен естествен подсладител с ниско съдържание на захар. Днес на пазара има лукума на прах, който може да се използва вместо захар. Освен това сладостта му е около 13% от сладостта на обикновената захар (една супена лъжица лукума на прах съдържа около два грама захар). Така че, ако използвате локум в печени изделия, коригирайте рецептите си съответно. Прахът от локум може да се добави и към обикновено кисело мляко, овесени ядки или смутита, за да ги подсладите леко.

Зехтин


Миналата година средиземноморската диета отново беше класирана като една от най-добрите за здравето. Съответно, зехтинът отново се превръща в популярна съставка в здравословното и балансирано хранене. През 2022г. ще продължим да търсим източници на здравословни мазнини, докато се отдалечаваме от наситените мазнини, които бяха толкова популярни през 2021 г. поради кето диетата. Зехтинът е супер храна поради високото си съдържание на мононенаситени мазнини.

Внимавайте с модерните супер храни!!!


Когато консумирате супер храни под формата на добавки, винаги помнете, че те могат да съдържат концентрирани или модифицирани вариации на естествения продукт. Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да започнете каквито и да било добавки или промени в диетата. Често са необходими повече изследвания за това дали дадена супер храна е ефективна за поддържане на здравето. Въпреки това, много от супер храните, описани в тази статия, могат да се консумират естествено като част от балансирана диета. Не забравяйте, че пълноценните храни и балансираната диета са по-безопасни и по-ефективни начини да подобрите здравето си. И накрая, надяваме се, че този списък с популярни супер храни ще прехвърли някои креативни нови идеи за готвене.

Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments