Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Красотата на град Кюстендил

Неземната красота на Райската градина на Бълъгария, град Кюстендил В югозападната част на България се намира град Кюстендил, който се нами...

Неземната красота на Райската градина на Бълъгария, град Кюстендил

В югозападната част на България се намира град Кюстендил, който се намира на 85 километра от столицата София и е център на едноименната област и общност. Градската зона заема южните земи на Кюстендилската котловина. Границата със Сърбия е на 30 километра от града, а границата с Македония е на 23 километра. В Кюстендил се пресичат множество магистрали.

Възникването на града датира от 5-4 век пр.н.е. В онези времена на плодородните почви тук са живели тракийските племена, които стават основатели на малко селище. След изтичането на времето през 1 век римските завоеватели го превръщат в отбранителна крепост. В него се помещавали търговски център и водолечебен курорт, който използвал вода от местни минерални извори. Градът е преименуван на Пауталия.

Крепостта Хисарлъка

Когато споменаваме град Кюстендил, няма как да пропуснем крепостта Хисарлъка, която се отличава с форма на неправилен многоъгълник, удължен в посока югоизток-северозапад, със средни размери 117/175 m и укрепена площ приблизително 21,17 дка. Североизточната част е силно стеснена и удължена. Формата на укрепената площ, местоположението на укрепителните съоръжения не са съобразени с класическите принципи на фортификация. Те следват конфигурацията на терена. В различни сектори на крепостната стена са разположени четиринадесет кръгли, триъгълни и правоъгълни кули; две порти и пет потерни. Най-главната и най-широка порта е на източната стена, близо до главния път.

Първоначалното ѝ устройство е на двукрила врата, впоследствие е преустроена в спускаща, а по-късно стеснена и затворена изобщо. Всички потерни за пешеходци са в непосредствена близост до кули, които ги охраняват. Те са с малка ширина, с гранитен праг и еднокрила врата с хоризонтална греда за залостване от вътрешна страна. За подсигуряване на по-добра охрана и възможност за наблюдение, крепостната стена при всички кули и порти е уширена. Еднораменни и двураменни стълбища са водели до широките площадки в горния край на стената. Вътрешността на уширенията в стената е оформена със засводени ниши.

Екипът на информационна агенция www.Kustendil.net Ви представя няколко снимки, с които показва красотата на Кюстендил!

 Снимки на Кюстендил, заснети през 2021 годинаЗнаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments