Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Днес е 8-ми декември, празник на всички настоящи, бъдещи, както и бивши студенти!

Днес е 8-ми декември, празник на всички настоящи, бъдещи, както и бивши студенти! Честит празник! Около 300 000 наши студенти празнуват днес...Днес е 8-ми декември, празник на всички настоящи, бъдещи, както и бивши студенти!
Честит празник!


Около 300 000 наши студенти празнуват днес. Около 230 000 са студенти в държавните университети, около 50 000 - в частните висши училища и над 15 000 чуждестранни студенти. Това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици и сред тях свети Климент Охридски (25 ноември нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.

Честването му започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище, датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на Алма матер на 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти. На 8 декември имен ден празнуват всички с имената Стамат и Стамо. Стамат от гръцки означава „спирам, прекратявам“. Има същото значение като името Запрян.

8 Декември - Международен Ден На Художниците
Изкуството, е свързано с нас, преди всичко, с живопис. Бояджиите днес имат свой професионален празник, празнуван от майсторите на 8 декември - Международен ден на художниците.
Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments