Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Избор на акрилна вана

Избор на акрилна вана   Акрилните вани се появиха в продажба сравнително наскоро, но вече получиха широко разпространение. Днес има голя...


Избор на акрилна вана

 

Акрилните вани се появиха в продажба сравнително наскоро, но вече получиха широко разпространение. Днес има голям брой модели, което ви позволява да изберете правилния вариант за всяка баня. Дизайнът се вписва идеално във всеки интериор, не изисква специални грижи. Преди да изберете акрилна вана, се препоръчва да се запознаете с асортимента, добре познатите марки и характеристики.

Предимства и недостатъци

 

Популярността на акрилните вани се дължи на многобройните им предимства.

Предимства на акрилните конструкции:

·         бавно охлаждане на водата - винаги е топло в такава вана;

·         гладка повърхност;

·         антибактериални свойства - вероятността от мухъл на повърхността е изключена;

·         здравина, надеждност;

·         издръжливост, запазване на оригиналния външен вид;

·         лекота на грижа - всяка мръсотия се отстранява лесно с парцал и сапунена вода;

·         противоплъзгащо покритие, минимален риск от падане и нараняване;

·         леко тегло - до 25 кг;

·         дълъг експлоатационен живот;

·         лекота на монтаж и транспортиране.

 

 

Недостатъци на акрилните вани

·         по-висока цена в сравнение със стоманени и чугунени конструкции;

·         необходимостта от избягване на използването на абразивни почистващи препарати - използването им може да доведе до драскотини, стружки по повърхността;

·         избягвайте изпускането на тежки предмети във ваната, тъй като това може да причини сериозно нараняване.

Изборът на вана зависи от финансовите възможности и изисквания. Препоръчва се предпочитание за модели на известни производители, вероятността от брак в този случай е изключена.

Технология и материал на производство

 

Технологията на производство на конструкцията е проста. Акрилният лист се нагрява до състояние, след което става достатъчно течен и пластичен. Заготовката се поставя под пресата, където се оформя. Дъното на ваната е подсилено със специален композитен материал, може да бъде полиуретан. Ваната се счита за готова след пробиване на дупки.

Разновидности на дизайна:

·         от лят акрил - направени на базата на полиметилметакрилат, такива вани са издръжливи, надеждни, устойчиви на износване;

·         от съвместно екструдиран акрил - материалът се характеризира с пореста структура, честата употреба води до преждевременно унищожаване.

Внимание! Конструкциите за леене се препоръчват да се монтират на места за постоянно пребиваване. За градина или вила е подходящ по-достъпен дизайн от съвместно екструдиран акрил.

Струва си да се отбележи, че не всички производители и продавачи посочват вида на материала, използван при производството на ваната. Можете сами да определите това по ръба на конструкцията. Формованите се състоят само от два слоя, по-евтините аналози имат три слоя - акрил, пластмасов слой и основа.

 

Дебелината на подсилващия слой също играе важна роля, тя трябва да бъде достатъчно голяма. Някои производители специално удебеляват страните, останалата част от структурата може да остане тънка. Когато избирате дизайн, трябва да натиснете върху стените и дъното на продукта, липсата на отклонение под налягане показва високо качество.

Препоръчително е също да използвате обикновено фенерче или лазерна показалка, когато извършвате теста. Предметът трябва да се облегне на долната повърхност и да се провери дали лъчът прониква от противоположната страна. При достатъчна дебелина на всички слоеве светлината от фенерчето не прониква към противоположната страна на конструкцията. Важна роля играе и еднородността на подсилващия слой.

Дебелина на листа

 

Предпочитание трябва да се даде на моделите вани с удебелени стени, от това зависи издръжливостта на конструкцията. Най-голямата здравина се демонстрира от продукти от 5-6 мм, най-често те са доста скъпи. Средно е 3-4 мм, такива модели са оборудвани с подсилена метална рамка. Паравани и вани трябва да бъдат направени от същия материал. Екраните са фиксирани към основната конструкция с ключалки, което осигурява бързото им демонтиране при необходимост.

 

Повърхност на ваната

 

Вътрешната повърхност на качествената вана е гладка и лъскава, не се допускат никакви драскотини или повреди.

Внимание! Недостатъците показват ниско качество, фалшива, такава вана много бързо ще загуби първоначалния си вид, ще започне да се срива.

Проверката на качеството на повърхността е много проста, за това трябва да прикрепите длан към стените на конструкцията, към която трябва да се придържа (като стъкло, огледало). Този ефект показва идеално равна повърхност на акрилното покритие.

 

Форма и цвят

 

Акрилът е уникален материал, който ви позволява да създавате структури с всякаква форма.

Основните форми на вани:

·         правоъгълни - вписват се във всяка стая, дизайнът е удобен;

·         овална - идеално ще се впише във всеки интериор;

·         кръгъл - този дизайн се счита за необичаен, подходящ за монтаж в големи бани;

·         ъглови - позволяват да използвате всеки сантиметър от площта възможно най-ефективно;

·         асиметричен - направете интериора изключителен, това е чудесен начин да демонстрирате предпочитания, основният недостатък на тази опция е трудността при създаването на дизайн на стая.

 

Най-често срещаният цвят за вана е бял, докато може да бъде син, тюркоаз и др. Мнозина не знаят как да изберат правилния цвят, в такива случаи се препоръчва да се консултирате с дизайнера. Той ще препоръча подходящ вариант за всеки интериор.

 

Размери

 

При избора на размери трябва да се вземе предвид и размерът на стаята, банята трябва да е удобна за всички хора, живеещи в апартамента.

Важни характеристики на ваните:

·         странична височина - оптималният параметър е 60-70 см от повърхността на пода, хора с всякакъв размер и тегло се настаняват свободно в такава вана;

·         дълбочина на ваната - 50-60 см, водата трябва да покрива цялото тяло, главата не трябва да се потапя под вода;

·         ширина - опцията от 75-80 см се счита за оптимална, продават се по-широки модели;

·         дължина - варира между 120-180, дължината от 150-170 см се счита за оптимална.

Ако е необходимо, можете да закупите големи вани, предназначени за настаняване на няколко души едновременно. Тази опция ще струва много, голяма вана е подходяща за монтаж в голяма вила или селска къща.

Допълнителни функции

 

В продажба има голям брой модели, основните разлики са във функционалността. Акрилните вани са оборудвани с допълнителни функции, които ви позволяват да превърнете обикновена вана в истински спа център.

Допълнителни опции:

1.     Джакузи - ефектът на водния масаж ще ви помогне да се отпуснете след тежък работен ден, хидромасажът перфектно тонизира мускулите, осигурява добра почивка. При избора се препоръчва също така да се обърне внимание на дизайна на дюзите, предпочитание трябва да се даде на метални изделия. Важна роля играе и безшумността на механизма, способността да се регулира налягането на водата.

2.     Хромотерапия - често се монтира в комбинация с хидромасаж, понякога се монтира отделно. Хромотерапията има стимулиращ ефект върху кожата, има противовъзпалителни свойства. Ефективността зависи от фокуса на подсветката.

3.     Wi-Fi - функцията може да се използва само ако е свързана към интелигентна домашна система.

Хидромасажът се счита за доста сложен механизъм, при закупуване на многофункционални модели трябва да се даде предпочитание на големите производители.

 

Характеристики на избор

 

Преди да изберете акрилна вана, препоръчително е да обърнете внимание на всички изброени параметри и характеристики. Изборът в интернет не се препоръчва, най-добре е да дойдете в магазин или изложбен център, където можете да видите и докоснете всички модели. Когато избирате от няколко модела, трябва да проверите наличието на продуктови сертификати. Сериозни големи компании предоставят документи за акрил, всички продукти имат европейски сертификати за качество. Липсата на документация най-често показва фалшификат.

Източник – Аква ЕМ

Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments