Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Картофопроизводителите излизат на протест?

Картофопроизводителите в България са готови на стачни действия заради целенасочено изхвърляне на трапезните картофи от обвързано подпомаган...

Картофопроизводителите в България са готови на стачни действия заради целенасочено изхвърляне на трапезните картофи от обвързано подпомагане с европейски субсидии в новата

Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Това обяви председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. Земеделците искат незабавна среща с премиера Кирил Петков, защото има неразбиране на проблема в лицето на Министерството на земеделието. Освен това настояват за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не защитават интересите на родните производители и целят закриването на цял сектор.

„При положение, че правителството и премиера Кирил Петков не ни обърнат внимание ще започнем протести в цялата страна. Хората вече са в готовност“, коментира Тодор Джиков. Браншът настоява България да защити пред Брюксел оставането на европейските субсидии за трапезни картофи. Според Джиков се цели унищожаването на картофопроизводството в България и осигуряването на внос от най-големите производители Германия и Франция. „Българският сладък картоф е заплашен от изчезване заради безхаберието на чиновниците в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика и твърдят, че има свръхпроизводство у нас“, подчерта Джиков.

От страна на Министерството на земеделието се наблюдава вече 7 месеца мълчание по проблема. „Няма никакви разяснения, няма анализи, няма разработени алтернативни варианти за земеделците, няма никакъв екшън план и стратегия“, подчерта Тодор Джиков. През цялото време има само смазваща конкуренция на родния пазар от високосубсидирани картофи от Германия, Полша и Франция. Те са на себестойност, за която ние само можем да мечтаем, а виновни няма, допълни той.

Над 2300 картофопроизводители и техните семейства ще останат без работа, препитание и доходи. Всички имат кредити, закупена специализирана техника, складове за съхранение, бизнес планове и поети ангажименти с договори по мярката 4.1 на Програмата за развитие на селските райони със задължения за отглеждане на картофи за дълги години напред. В противен случай трябва да бъдат върнати средствата по програмата.

„Всичко това няма значение за политическите ръководства на Министерството на земеделието от 2019 г. досега, за представителите на България в Брюксел и за евродепутатите ни. За тях е важно да подпишем регламентите по новата ОСП, да вземем милиардите от Брюксел, защото нашите хора тук ги чакат“, каза Тодор Джиков. Една бивша министърка беше казала: „Да не разбере Брюксел, че се крадат пари, за да не ни ги спрат“.

No comments