Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Синя слива - един полезен плод, който някак пренебрегваме! Вижте полезни съвети от фирма Магия 2004 ЕООД

Синята слива, без значение дали е био, или традиционна, крие редица полезни свойсвта. Много можем да кажем за този плод. Нека зопчнем с това...

Синята слива, без значение дали е био, или традиционна, крие редица полезни свойсвта.

Много можем да кажем за този плод. Нека зопчнем с това, че е един от най-старите култивирани плодове от човечеството. Останките от плодове са открити при разкопки на неолитни селища (заедно със смокини, маслини, грозде). Археолозите смятат, че сливовите дървета са се появили преди около 2000 години на територията на днешен Иран.

Друга версия казва, че родното място на растението е Китай. Както и да е, по времето на Римската империя в Европа вече са отглеждани повече от триста сорта.

Сливите се предлагат в много нюанси, от жълто или зелено до наситено лилаво, почти черно. В България най-често срещани са именно сините сливи. Те са и най-вкусни, ако трябва да сме честни. 

Вкусът варира от сладък до тръпчив. Плодовете могат да се сушат. От сини сливи може да се направи добро вино, както и уникална ракия. 

С какво са толкова полезни сините сливи?


Плодовете съдържат диетични фибри, сорбитол и изатин. Сокът от сливи регулира перисталтиката и стимулира храносмилането. В изсушен вид концентрацията на хранителни вещества се увеличава няколко пъти.

Сливата е полезна за здравето, като предотвратява развитието на затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това има редица други предимства.

Съдържа голямо количество антиоксиданти
Основната стойност на плода се крие в неговите мощни антиоксидантни свойства. Тук няма толкова много аскорбинова киселина, но има не по-малко ценни фитонутриенти:
  • лутеин,
  • криптоксантин,
  • зеаксантин,
  • хлорогенна и неохлорогенова киселина.

Веществата помагат за предотвратяване на увреждането на клетките от свободните радикали. Забавя стареенето, увеличава продължителността на живота. Сериозна причина да включите сливите в ежедневната си диета, нали?

Френски лекари проведоха серия от експерименти върху животни и стигнаха до извода: флавоноидите и фенолните съединения на сливите имат мощен защитен ефект. Те активно защитават клетките от оксидативен стрес, намалявайки риска от онкология. Работата е публикувана в Journal of Medicinal Food (август, 2009 г.).

Облекчава проблеми с изхождането

Сливите са източник на диетични фибри, които поддържат здравословното храносмилане. Съдържат неразтворими и разтворими фибри, които създават благоприятни условия за размножаване на полезната микрофлора.

Разтворимите фибри забавят усвояването на мазнини, токсини и захари. Те помагат за премахване на вредните бактерии от червата, разграждат въглехидратите и намаляват риска от развитие на хронични патологии.

Кората съдържа неразтворими фибри. Компонентите му почистват храносмилателния тракт, лекуват лигавиците. Белгийски лекари са доказали, че сливите стимулират храносмилането. Те също така намаляват възпалението в стомашно-чревния тракт. Резултатите от изследването могат да бъдат намерени в Molecular Nutrition and Food Research, май 2016 г.

Намалява риска от диабет

Сливите имат нисък гликемичен индекс, а наличието на флавоноиди е допълнителен бонус. Продуктът е полезен за профилактика. Нормализира нивото на глюкозата и триглицеридите в кръвта, предпазва от инсулинова резистентност. Фибрите забавят усвояването на въглехидратите, което по естествен начин регулира концентрацията на захар.

Няколко думи и за Магия 2004 ЕООД



След като Ви представихме някои от важните и полезни свойства на сините сливи, време е в детайли да Ви запознаем и с Магия 2004 ЕООД.

Компанията се занимава с отглеждането, изкупуването, съхранението и сушенето на сини сливи, с възможност да преработва и друг тип плодове и зеленчуци, като смокини, шипка, ягоди, кайсии, гъби и други сходни. 

Сред основните цели на Магия 2004 ЕООД е работата за облагородяването на района на Община Средец, както и привличането на други големи инвеститори. Дружеството поддържа контакти с местния бизнес и подпомага неговото развитие, като използва за дейността си местни фирми подизпълнители. Основна цел на дружеството е да увеличи сезона на преработваната продукция и от 4-5 месеца годишно до 8-10 месеца годишно. По този начин ще се увели постоянната заетост на хората от региона.

Изградените сушилни имат възможност да преработват различни видове земеделска продукция- сливи, кайсии, ягоди, шипки, смокини, домати, чушки, гъби и други.

Преработката на различните видове земеделски култури ще доведе до увеличаване продължителността на работната заетост.

Политика на дружеството е да подпомага местното население в района на фабриката. Това се постига като с приоритет компанията наема за работата хора от района на град Средец.  Дружеството подпомага своите служители като им осигурява  работно облекло, предоставя средства за снабдяване с лични документи, шофьорска книжка и заплаща обучения за повишаване на квалификация. Финансово стимулира служителите като предоставя бонуси при извършена добре, и в срок работа.



Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments