Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Предимства и недостатъци на чугунените тигани и тенджери

Чугунени тенджери - голямо намаление Предимства и недостатъци на чугунените тигани и тенджери Чугунените тенджери и   тигани са по-добри от...


Чугунени тенджери - голямо намаление



Предимства и недостатъци на чугунените тигани и тенджери


Чугунените тенджери и  тигани са по-добри от алуминиевите и по-практични от стоманените. 

Основни предимства:

Равномерно нагряване - съдовете се нагряват до еднаква температура в различни зони. Това предотвратява залепването и изгарянето на храната.
Висока топлинна мощност - поради порестата структура тиганът остава горещ за дълго време, поддържайки температурата на приготвените ястия.
Естествени незалепващи свойства. Дори и да не правите нищо, с течение на времето повърхността на чугунените съдове става незалепваща. Порите са затворени с мазнина, която при високи температури променя свойствата си и се превръща в гладък филм.
Дебело дъно – По подразбиране чугуненият тиган има дебело дъно и по-дебели стекове. Тънкият чугун не съществува. Това означава, че ястията са предпазени от загаряне, затоплени кори и сурови среди.

Слабостите на кухненските прибори от чугун включват:


Голямо тегло - тежките тигани създават трудности не само при готвене, но и при съхранение.
Чупливост – има голяма вероятност продуктите да се счупят при изпускане.
Непоносимост към температурни контрасти - ако налеете студена вода в горещ тиган, той може да се спука.
Склонност към образуване на ръжда – ако оставите съдовете мокри, те ще ръждясват.
Чугунените тигани са удобни за готвене, но в тях не можете да съхранявате готвена храна. Остатъците трябва незабавно да се прехвърлят в друг контейнер.

Чугунени тигани без покритие
Съвременните чугунени тигани без покритие не могат да се сравняват със съдовете, произведени през миналия век. Да, на повърхността няма допълнителни защитни слоеве от други материали, но по време на производствения процес продуктите се подлагат на специална обработка, която създава естествено маслено покритие.

Съдовете се покриват с тънък слой полимеризирана мазнина. Няма нужда да мислите, че това е само маслен филм. При високи температури молекулите на мазнините се разпадат и образуват вещество, подобно на полимерите. Тази нелепкава субстанция затваря порите, повърхността става гладка, нищо не залепва по нея.

Чугунът не е податлив на  драскотини, така че липсата на покритие прави възможно използването на метални аксесоари, лъжици, вилици, шпатули Не бива обаче да се увличате, прекомерните усилия по време на почистване с метални кърпи и четки могат да повредят естественото покритие.

Основният недостатък на чугуна е склонността към ръжда, поради наличието на желязо в състава. За да предотвратите образуването на ръжда, е необходимо да изсушите добре съдовете без покритие след измиване. Не накисвайте с вода и не оставяйте сготвена храна. Ако операцията е рядка, след измиване се препоръчва леко да смажете повърхността с масло, като го втриете в дъното и стените.


Видове чугунени тигани


Кои чугунени тигани са най-добри за готвене? Производителите опростяват избора, като пускат различни видове.

Универсален тиган за различни задачи

За повечето ястия е подходящ дебел чугунен тиган с ниски, леко наклонени страни. В такива е удобно да се пържат картофи, месо, кюфтета, зеленчуци.

Колкото по-високи са страните, толкова повече топлина се генерира вътре в готварския съд и толкова по-бързо се приготвя храната. Твърде високите стени обаче в някои случаи затрудняват обръщането. Добре е отстрани да има сливи за сокове и излишна мазнина.

Ако сте решили да подарите чугунени тигани, или просто искате да поръчате чугунени тенджери - голямо намаление Ви очаква в официалната страница на MixHoReCa.com.

Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

No comments