Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Село Бараково от дрон ❤️ Barakovo, Kyustendil Province, Bulgaria - 4k aerial video

Село Бараково  се намира много близо до град Благоевград, до Рилската река, в югозападните склонове на Рила планина. Разположено е на 8 км с...

Село Бараково се намира много близо до град Благоевград, до Рилската река, в югозападните склонове на Рила планина. Разположено е на 8 км северно от Благоевград, на пътя от града за Рилския.
През последните години се обособи като едно от предпочитаните села за живеене от хората, решили да избягат от мръсотията и шума на големия град!

Освен в близост до Благоевград, село Бараково е много близо и до град Дупница - само на  10 км. западно от града.По последни данни населението на селото е 810 жители. Селското стопанство е изразено в производството на грозде, тютюн, пшеница. На 3 км. от селото се намира м. Царичина, където е била разположена шатрата на ц. Самуил при наказателния поход срушу брат му Арон.

Годината на основаването на село Бараково не е известна. Предполага се, че първите заселници в селото са се установили тук преди повече от 3-4 века. По предание и от по-старите жители се знае, че в началото Бараково било разделено на три махали с по 4-5 къщи и се е именувало Долно, Средно и Горно Бараково. Според преданията името му произлязло от побиване на байраци. Не се знае по какви съображения са били побивани последните, но е известно, че първоначалните заселници били православни християни. Горно Бараково - махалата над река Струма, било първия чифлик, и вероятно днешната местност Шарков чифлик води началото си от тогава.

Село Бараково е в границите на Османската империя до 1912 г. Рилската река служела за граница между Свободна България и Пиринска Македония, останала все още под османска власт. През 1920 г. селото наброява около 80-85 къщи. С появата на Балабановата фабрика, намираща се между Бараково и Кочериново жителите на Бараково постепенно се увеличават. В тази фабрика през 30-те години на ХХ век работи и големият поет Никола Вапцаров.

Селото е будно и жителите му помагат много на борците от Вътрешната македонска революционна организация в периода на турското иго.

Православният храм "Успение Богородично" в с. Бараково има интересна история.

След освобождението на селото (1912 г.), съществуващата турска митница е преустроена в настоящия храм, носещ името на Божията майка - "Успение на Пресвета Богородица. В духовно-административно отношение селото принадлежи към Неврокопска епархия, Благоевградска духовна околия. В миналото е било завеждано от горноджумайски свещеници, като последният е бил свещеник Аврам Младенов.

На 20 октомври 1920 г. храмът е осветен от неврокопския митрополит Макарий. Майсторите на храма са Мите Атанасов Донин, Чиме Митев, А. Митев, Хр. Митев, В.Томов, Ан. Христов и Ст. Воденичарски. По това време енорията включвала около 80-85 къщи.

След основаването на фактически свободна енория със свой храм, пръв духовник става свещ. Александър Миленков.

"Ако пътувате в тази посока задължително посетете храма " Успение Богородично", заслужава си!

История на село Бараково


Тук през 1903 година е построена дъскорезна фабрика от Тодор Балабанов, която след това поема и развива синът му Иван Балабанов. Фабриката е подсигурявала работа през годините на между 500 и 1000 души. Построили са жилища за бекяри и семействата им. Работниците не плащали наем за тях, нито ток, вода, медицински услуги, лекарства. Безплатно им подсигурявали дърва и въглища за зимата. Получавали специални фабрични монети с номинал от 5, 10, 20 и 50 лева, с които пазарували в магазините на собственика. Фабриката разполагала със собствена електроцентрала, железница, болница, пожарна команда, училище, детска градина, старчески дом, кино и казино. По-късно се разширява и става мукавена фабрика, а след това книжна.

През 1920 г. селото наброява около 80 – 85 къщи. С появата на Балабановата фабрика, намираща се в землището на село Бараково, жителите на Бараково постепенно се увеличават. В тази фабрика през 30-те години на ХХ век работи и големият поет Никола Вапцаров. В Бараково той се венчава в местната църква „Успение Богородично“.

Още любопитни факти за село Бараково. В 1974 година село Бараково става квартал на град Кочериново. В 1991 година след влизане в сила на ЗАТП на Република България Бараково е отделено от Кочериново и възникват спорове за землищната граница между двете населени места.


Представяме Ви кадри на село Бараково от дрон!








Бараково от дрон - на кадъра се виждат и Кочериново, Пороминово, Рила:




Източници:
Wikipedia
Selo.bg
NaSelo.net

No comments