Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

ДОБРОВОЛЦИТЕ С ВАЖНА РОЛЯ ПРИ ГАСЕНЕТО НА ПОЖАР

Сдружение “Българско екологично дружество” п роведе специално събитие за повишаване на информираността на младежите по отношение на горски...



Сдружение “Българско екологично дружество” проведе специално събитие за повишаване на информираността на младежите по отношение на горските пожари и насърчаване създаването на доброволчески групи за предотвратяване и противодействие на пожари

 

По данни на специалистите, едва 1% от случаите на горски пожари са причинени от мълнии, а останалата част – 99%, от човешка небрежност. Огнените стихии са много опасни, крият високи рискове както за хората, така и за опазването на природното многообразие. Когато избухне пожар, той нанася сериозни вреди на околната среда, изпепелявайки огромни площи, разпространява се изключително бързо, на големи терени, в пресечните и труднодостъпни места. За пожарникарите е много трудно да овладяват такива пожари, тъй като терените са труднодостъпни. След нанесените щети са необходими десетилетия за възстановяването на местообитанията на животните и растенията.

За опазването на природното богатство, хората трябва да са внимателни и да спазват противопожарните правила в горите. Земеделците имат важна роля в опазването на природата от горски пожари. Туристите също трябва да спазват всички правила за безопасност и да не замърсяват горите. Дори изхвърлянето на стъклено шише може да бъде причината за възпламеняване на пожар в гората.  

При гасене на пожарите съществена роля играят и доброволците. Акцент на специалното събитие, което се проведе на 05.07.2023 г. в Комплекс „Магията на Рила“, Защитена зона BG0000496 Рилски манастир, бе именно повишаването на информираносттта и отговорното отношение на младежите относно пожарната безопасност в горите, доброволчеството и насърчаването и създаването на доброволчески групи за предотвратяването и противодействието на пожари. Присъстващите бяха запознати с Наредба №8, в която са предоставени правилата за пожарна безопасност, както и с възможността за присъединяване към доброволческа група.

Събитието е в изпълнение на договор „Провеждане на информационно-разяснителна кампания за предотвратяване на риска от горски пожари в ЗЗ BG0000496 Рилски манастир и BG0001493 Централен Балкан – буфер“, част от проект BG16M1OP002-3.021-0004-C01 Подобряване на природозащитното състояние на природно местообитание 4060 по параметри "Площ", "Структура и функция" и "Бъдещи перспективи" и природно местообитание 5210 по параметри "Площ" и "Бъдещи перспективи", финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ г.            

 


www.eufunds.bg

No comments