Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

Днес, 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се почит на добродетелите,...



Днес, 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта. София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Мъдростта има своите многобройни превъплъщения в древни и съвременни философии и религии.

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Този ден се отдава почит на тези добродетели, които са символ на вяра, надежда, любов и мъдрост.

София, чието име означава "мъдрост" на гръцки, е един от тези светци. Тя се счита за въплъщение на мъдростта, която не се изразява с думи, а се основава на знание, виждане и помощ. Мъдростта черпи силата си от вярата, надеждата и любовта и я дарява на света. През вековете мъдростта има множество изявления в различни философии и религии.

Преданието разказва за София, благочестива християнка, която живее в Рим през втората половина на І век. Тя има три дъщери, наречени Вяра, Надежда и Любов, които също носят имената на християнските добродетели. София ги възпитава в любов към Иисус Христос. Майката и дъщерите не крият своята вяра и я изповядват открито. Наместникът на Антиох ги докладва на император Адриан (117-138), който заповядва да ги доведат при него.

Когато София и дъщерите й се изправят пред императора, всички присъстващи са изумени от тяхното спокойствие. Императорът опитва да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата остават непоколебими. Тогава императорът заповядва да ги подложат на жестоки изтезания. Майката е принудена да гледа нечовешките страдания на децата си, но проявява необикновена сила. Накрая, момичетата умират от изтезанията, а императорът позволява на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе.

Три дни след смъртта на децата и София умира. Църквата почита София като света мъченица, защото като майка тя изпитва ужасните мъчения за Христа, които се налагат на нейните възлюбени дъщери. Мощите на София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция, от 777 година.

На този ден именниците София, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Люба и Любомир посрещат гости. В много къщи се пекат пресни питки и се раздават с грозде или други плодове за здраве,щастие и любов. Хората пеят песни и се играят хора.

Освен това, 17 септември е обявен за празник на столицата на България - София. Това е ден, в който се отбелязва и почита градът и неговата история.

Всеки 17 септември е специален ден, който обединява почитането на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, както и празнуването на именниците, свързани с тези имена. Това е време за събиране на семейството, споделяне на радост и изразяване на вяра, надежда, любов и мъдрост.

Снимка: sanovnik.at

Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.

Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments