Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

7 признака, които могат да бъдат предвестник на аутизма при децата

Диагнозата " детски аутизъм " е специфично състояние, което засяга неврологичното развитие на детето и може да бъде поставена сам...



Диагнозата "детски аутизъм" е специфично състояние, което засяга неврологичното развитие на детето и може да бъде поставена само от невролог. Наличието на аутизъм оказва влияние върху социалните умения, комуникативните способности и поведенческите характеристики на детето, затова стартирането на подходяща терапия със специалист е от изключителна важност за неговото развитие и качество на живот.

В следващите редове ще ви представим 7 основни признаци, които се откриват при децата с аутизъм.

 

Затруднения в адаптацията към промени

Децата с аутизъм често предпочитат предвидимостта и рутината. Те могат да се разстроят силно от внезапни промени в обичайната им среда или рутинни дейности. Това може да включва промени в домашното обзавеждане, промяна на дневния график или дори промяна в обичайния маршрут до детската градина или училище.

 

Ограничен речник

Децата с аутизъм могат да използват ограничен брой думи или фрази и често да ги повтарят. Те могат също така да използват думите по нестандартен или буквален начин, което може да направи комуникацията предизвикателна.

 

Нестандартни реакции на болка или други физически усещания

Децата с аутизъм понякога могат да имат нетипични реакции на болка, например да не реагират на малки наранявания или да имат прекомерна реакция на леки дразнители. Това също може да включва различни реакции на температурни промени или допир.

 

Затруднения с концентрацията и вниманието

Децата с аутизъм често изпитват трудности с фокуса на вниманието им, изразяващи се в затруднения при следването на указания или ангажирането с дейности, които не са им особено интересни. Те могат да изглеждат незаинтересовани или отегчени дори, когато им се говори директно.

 

Необичайни поведенчески модели

Някои от тях могат да бъдат въртене, размахване на ръце, балансиране на тялото или други повтарящи се движения. Тези действия често се извършват за самоуспокоение или като отговор на стрес и превъзбуда.

 

Проблеми със съня

Нарушенията на съня са чести при децата с аутизъм, включително трудно заспиване, чести събуждания през нощта или ранно събуждане сутрин. Това може да доведе до проблеми с настроението и концентрацията им през деня.

 

Ограничен емоционален израз

Трудностите с изразяването на емоции или чувства са често срещани при децата с аутизъм. Те невинаги реагират с очакваните емоции в различни ситуации, което може да затрудни социалните им взаимодействия.

 

Присъствието на три или повече от описаните признаци може да сигнализира за възможността детето да има аутизъм. Важно е да се подчертае, че аутизмът се проявява по различен начин при различните деца и не всички ще демонстрират всички изброени признаци. Те могат да варират както по вид, така и по интензитет. Ранната диагностика и адекватната терапевтична намеса в специализиран център за деца с аутизъм са критични за развитието на тези деца.


No comments