Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Карнавали препълниха Гърция, този в Ксанти бе посетен от стотици българи

Съвсем скоро фестивалът в Ксанти ще празнува 100 - годишен юбилей! От 1926 г. до днес, ежегодно  в Ксанти се провежда вторият по големина ка...

Съвсем скоро фестивалът в Ксанти ще празнува 100 - годишен юбилей!

От 1926 г. до днес, ежегодно в Ксанти се провежда вторият по големина карнавал в Северна Гърция. Това е един от най-цветните, забавни и весели карнали, в който взимат участие повече от 20 000 души. Кулминацията на Карнавала е парадното шествие, което минава през целият град и в него освен различни школи могат да вземат включват жителите и гостите на града. За целта всеки може да си избере костюм, който да облече и с него да дефилира! 

Xanthi Carnival - Worldwide Spring Festival in GREECE

Kaĸвo ce видя нa фecтивaл Grеесе, Хаnthі Саrnіvаl 2024? Bзpив oт цвeтoвe: Kocтюми, мacĸи, дeĸopaции – гpaдът ce пpeвpъщa в пъcтpoцвeтнo мope oт вeceлиe. Taнци и мyзиĸa: Heycтoими pитми, yлични изпълнeния, ĸoнцepти – тaнцитe ca нeизмeннa чacт oт ĸapнaвaлния дyx. Шecтвия: Гpaндиoзни ĸapнaвaлни шecтвия c пъcтpoцвeтни ĸocтюми, тaнцoви гpyпи, мyзиĸaлни cъпpoвoди и мнoгo нacтpoeниe. Caтиpa и xyмop: Kapнaвaлът e вpeмe зa зaбaвлeния, шeги и шeгoвити пocлaния, нacoчeни ĸъм oбщecтвeни и пoлитичecĸи тeми. Bĸycнa xpaнa: Xиляди xopa oт Бългapия, Typция, Гъpция, и ecтecтвeнo тypcити oт цял cвят oпитaxa мecтни cпeциaлитeти, пpигoтвeни c любoв и внимaниe.

Тъй като фестивалът се провежда  в град, който е много близо до Турция, изключително много участници се присъединяват именно и от  нашата съседна държава!

Най-долу можете да видите снимки и видео от събитието!!!Малко исторически факти за карвалала в град Ксанти, Гърция

До 50-те години на миналия век карнавалните събития, организирани в Ксанти, са предимно фолклорни, със силно популяризирани традиционни тракийски елементи. Тогава участваха танцови групи и културни дружества от трите префектури на Тракия и някои от съседните области. В средата на 60-те години някои жители на град Ксанти популяризират идеята за фолклорни празници през периода на карнавала. През 1965 г. Стергиос Статис, лекар от град Кастория, който по това време практикувал медицина в Ксанти, повлиян от „Ragkoutsaria“, традиционен обичай от родния му град, предложил създаването на подобни празници. Той получава подкрепа за инициативата си от Василис Асимомитис, теолог, родом от Миконос, който преподава в църковното училище в Ксанти. Той беше наясно с традициите и обичаите на Тракия, много от които произлизаха от митологичния култ към Дионис. Тяхната основна цел беше създаването на фестивал по време на карнавалния сезон, който да възроди традициите и народния бит на по-широката област на Тракия.

Така през 1966 г. за първи път се организират Тракийските карнавални тържества. Събитията от 1966 и 1967 г. са организирани от Окръжния комитет по туризъм. Също така, известно е, че първите години съседните градове жадуваха да получат организацията на Събитието на всяка цена в своя град. Това никога не беше постигнато, тъй като събитието успя да се затвърди в града и местните вождове и професионалисти направиха всичко възможно да го поддържат.От 1983 г. до 1986 г. фестивалът преминава през критични времена за своето оцеляване. Посещаемостта на хората вече беше намаляла драстично и в резултат на това стана незначителна, близка до нулата. Затова през 1986 г. тогавашният кмет Константинос Бенис, загрижен за бъдещето, възлага организацията на Тракийска театрална сцена, местно културно дружество, което е основано през 1975 г. и е доста популярно. Сдружението успя да съживи и прекрои събитията с множество промени и инициативи, които предприе.[4] През 1986 г. се създава първото изключително карнавално сдружение, наречено „Οι Φίλοι“. През 1987 г. повече асоциации също го направиха и терминът „Карнавал в Ксанти“ беше добавен към официалното име. Организатор до 1991 г. е Тракийска театрална сцена. Той е активен и до днес и участва в карнавала.Снимки и подроности: SharenaCherga.com


Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.

Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments