Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Изграждат нов модерен затворнически комплекс в подножието на Рила

Изгражда се нов затвор край Самораново В подножието на величествената Рила планина, на мястото на бивши военни поделения край село Саморанов...


Изгражда се нов затвор край Самораново

В подножието на величествената Рила планина, на мястото на бивши военни поделения край село Самораново, област Дупница, се изгражда нов и модерен затворнически комплекс. Теренът с площ 151 969 квадратни метра ще бъде застроен с 52 сгради, включително контролно-пропускателни пунктове, разположени на три етажа, отговарящи на всички европейски стандарти.

Модерен затвор с акцент върху технологиите и комфорта

Този затвор от последно поколение е оборудван с обширна мрежа от камери и видеонаблюдение, системи за дистанционно заключване и елиминира използването на решетки по килиите. Вместо това, той разполага с 200 модерни стаи, проектирани да настанят до 400 затворници. Всяка стая е обзаведена с бюро, две легла, гардероб, рафтове за книги и лични вещи, както и самостоятелна баня, допълнени от прозорци без решетки.

Дизайн на две зони за повишена сигурност и рехабилитация

Затворническият комплекс е разделен на две отделни зони:

Зона 1: Зона с висока сигурност

Разположена в западната част на комплекса, Зона 1 е предназначена за затворници, изискващи повишено ниво на надзор и сигурност. Тя разполага с отделен контролно-пропускателен пункт на входа и добре дефинирана планировка на вътрешните пространства. Тази зона включва:

  • Основна сграда на затвора: Сърцето на комплекса, помещаващо затворниците и осигуряващо административна подкрепа.
  • Сграда на общата администрация на затвора: Настанява персонала и улеснява срещите с посетители.
  • Съхранение, кухня, перално помещение и медицински заведения: Осигуряване на основните нужди на затворниците, включително медицински грижи.
  • Спортен център в затворено помещение: Насърчаване на физическата активност и благополучието, с шкафчета, билярдна зала, зона за тенис на маса и фитнес център.
  • Образователни и професионални обучителни съоръжения: Подпомагане на рехабилитацията и реинтеграцията чрез училище, библиотека, работилници и параклис.
  • Спортен комплекс на открито: Насърчаване на отмора и екипна работа, със спортни площадки за баскетбол, волейбол, футбол и други.

Зона 2: Зона със средна сигурност

Разположена в източната част на комплекса, Зона 2 предлага по-спокойна среда, но все пак поддържа мерки за сигурност. Тя разполага с отделен контролно-пропускателен пункт и обхваща:

  • Преходно жилище: Осигуряване на временно настаняване за затворници, преминаващи между различни нива на сигурност.
  • Социален център: Предлагане на подкрепа и насоки за затворниците чрез консултиране и социални програми.
  • Обучителен център за персонал: Повишаване на уменията и знанията на персонала на затвора.
  • Хотелски съоръжения: Настаняване на посетители и служители.

Финансиране и цели на проекта

Изграждането на този нов затворнически комплекс е възможно благодарение на финансиране от Програмата за правосъдие на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., по проект с название "Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с обучителен център, и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода".


Проектни снимки от : buildex.bg


Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.

Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments