Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Не търсете работа – тя ще ви намери! Ето кои са най-перспективните специалности в ЮЗУ за 2024 г.

Светът е динамичен и всичко се развива, а това най-бързо се отразява на професиите. Ако искате да се реализирате кариерно, то би било важно ...


Светът е динамичен и всичко се развива, а това най-бързо се отразява на професиите. Ако искате да се реализирате кариерно, то би било важно да сте запознати добре с тенденциите на пазара на труда. 
Проучване на Агенцията по заетостта може да помогне на хората, които обмислят да сменят професията си и на тези, на които им предстои избор на първа професия. Хората, завършили средно образование, ще са малко по-търсени, отколкото висшистите. Проучването е за следващите от 3 до 5 години.
А кои ще са най-търсените и добре платени професии в контекста на усложнената геополитическа обстановка, изкуственият интелект и икономическата реалността в страната.
Ето и някои от най-перспективните професии ЮЗУ за 2024 година:
Предучилищна и начална училищна педагогика 
Предучилищна и начална училищна педагогика  отваря много врати и кариерни възможности в сферата на образованието. Работа в детски градини, ясли,  работа в начални училища, преподаване на различни предмети, консултант-експерт в различни институции. В частният сектор  възпитател в извънучилищни институции,  школи за работа с деца,  издателства  и др.
Конкуренцията за работни места в България не  е висока, а минималната основна заплата на учителите става 1 709 лева. Виж повече тук: https://bit.ly/SWU-specialnosti
Бизнес маркетинг и реклама

Специалността “Бизнес маркетинг и реклама”  е много търсена на пазара на труда в България. Завършилите специалността могат да работят в различни сфери, като например в маркетингови отдели на компании, специалисти по  фрийлансъри   или да развиват собствен бизнес.
Важно е да се отбележим, че конкуренцията в сферата на маркетинга е висока. Специалистите по бизнес маркетинг и реклама обаче са сред най-добре платените професии в България. Средната заплата за специалист по бизнес маркетинг и реклама в България е около 2500-3500 лв. месечно, а опитните и квалифицирани специалисти могат да печелят значително повече. Виж повече тук >

Информатика и информационни системи и технологии


Завършилите тези  специалности имат  възможност  да се реализират като програмисти, системни и мрежови администратори и проектанти, графични дизайнери, специалисти по софтуерни и хардуерни технологии, разработчици на  софтуерни приложения, разработчици на уеб съдържание  и др.
Переспективите след завършването на тази специалности не са малки, търсенето е голямо, а заплатите  за ИТ сектора  в България е около 3000-4000 лв. месечно. Опитните и квалифицирани ИТ специалисти могат да печелят значително повече. Може да видите пазара моментното търсене в най-популярната платформа намиране на работа –  https://www.jobs.bg/it

Медицинска сестра и акушерка


На завършилите  специалност медицинска сестра или акушерка Югозападен университет “Неофит Рилски” им е  позволено да повишават своето образование в по-висока образователно-квалификационна степен (магистър, доктор) и да заемат ръководни длъжности, да работят в различни сектори в системата на здравеопазването – многопрофилни и специализирани лечебни заведения, научно-изследователски лечебни заведения, детски заведения и други социални заведения.
Възможността за реализиране след завършването на тази специалност е практически почти на 100%. Търсенето на кадри е огромен, а  средната заплата на медицинска сестра в България е около 1700-2000 лв. бруто месечно. Виж повече тук >

Медицинска химия 


Студентите завършили специалност “Медицинска химия”  в ЮЗУ имат добри възможности за реализация в лаборатории на фармацевтични предприятия, клинични лаборатории, лаборатории за създаване на нови лекарства, лаборатории по анализ и контрол, допинг лаборатории, както и възможности за успешно продължаване на образованието в по-високи степени (магистърски и докторски) в България и в чужбина.
 Конкуренцията за работни места в България   е относително ниска, а средната заплата за лаборант, служител във фармацевтични предприятие, лаборатории по анализ и контрол  в България е около 1500-1900 лв. месечно. Виж повече тук >

Национална сигурност


 “Национална сигурност”  открива богати възможности на завършилите специалността да се реализират като: работа като експерти по сигурността в управленски и административни звена в структурите на Президентство, Министерски съвет, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерството на транспорта; експерти и специалисти в сферата на сигурността в институции от публичната администрация (централна и териториална администрация).
Други специалности, които са в класацията с добри переспективни  възможности са  туризъм,  връзки с обществеността, кинезитерапия, логопедия, международен бизнес,  публична администрация и международни отношения. Виж повече тук
 

Експерти прогнозират още, че в секторите, в които има недостиг на работна ръка има и най-голям шанс за повишаване на заплатите и съответно възможност за реализиране по професията. Също така специалностите  с практическа насоченост стават все предпочитани.  Традиционните професии като икономисти, адвокати и счетоводители остават предпочитан избор, а позициите в сферата на информационните технологии и дигиталния маркетинг бележат ръст поради новите възможности за реализация и дистанционна работа от вкъщи в големи международни компании в страната и в чужбина.
Вижте всички бакалавърски програми тук: https://bit.ly/SWU-specialnosti
Източник: https://bulgaria24.tv/ 

Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.

Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments