Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Кюстендил - Празник на черешата / Cherry Festival

Кюстендил и околностите му са известни като овощната градина на България - най-вече се отглеждат череши, сливи и ябълки. Всяка година, в кра...



Кюстендил и околностите му са известни като овощната градина на България - най-вече се отглеждат череши, сливи и ябълки. Всяка година, в края на юни, хора от цяла Европа се събират в града за „Празника на Черешата“.

Кюстендил  ежегодно е домакин на фестивал на черешовия цвят. Фестивалът по традиция се провежда на 24 юни от 10:00 ч., като по това време биват отворени черешов базар и изложба с произведения от сладки плодове. В градината пред кметството всеки има  възможността да закупи череши и всякакви декорации, направени от тях, а най-малките участници във фестивала  могат да се научат как да създават красиви неща от този плод.

Обиковено на този празник в град Кюстендил се провеждат конкурни за:„Най-голямата череша“, „Най-красивата украса от череши“ и „Най-красив щанд“.


Ако решите да участвате във фестивала, съветваме ви също да не пропускате възможността да се възползвате от лечебните качества на минералната вода в Кюстендил. Водата перфектно лекува заболявания на дихателната система, ставите, както и заболявания на периферната нервна система.

"Живеем на 5 минути от Кюстендил, считани сме за "селяните" на града, много обичаме тази земя! Никога не сме срещали отрицателни отзиви от местните жители, имаме прекрасни съседи и приятели! И планинският боров въздух! И водата! От чешмата тече директно от планината, вкусно и чисто! Плодовете са много евтини през цялото лято и есента (в сравнение с черноморското крайбрежие). А млякото е селско!, Ние сами си правим извара. А през есента - гъби и боровинки в гората! И гроздето! Съпругът вече е експерт в производството на вино и т.н.) Освен това, според списъка, мога да изброявам дълго време!" Това заявява жител от чужбина, решил да пребивава в Кюстендил, и по-точно в село, край град Кюстендил.

Голям плюс - относително близо до София, ако пропуснете мегаполиса, с предимствата на голям град и летище, а в другата посока - Благоевград, Сандански, Петрич, Гърция с несравнимото Егейско море! Лесно можете да стигнете до  Македония, Гърция, Черна гора.

No comments