Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Великден е! Христос Воскресе!

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на Иисус Христос . Подготовката за честването му...



Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на Иисус Христос. Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението с думите “Христос Воскресе”.

Великден е най- важният празник от пролетния цикъл, който бележи краят на зимата и полага началото на пролетта и възраждащата се природа.

На Великден настъпва краят на постите, като се отговява с червеното обредно яйце. Според народните предания червените яйца са камъчета зад кръста, които са обагрени от кръвта на Исус Христос.Червеният цвят е символ както на христовата кръв, така и на зараждащия се живот, обновлението и плодородието.

В неделята всички се чукат с боядисаните яйца; чието яйце остане здраво, той ще бъде жив и здрав през цялата година. На празника се ходи на гости; посещават се кръстниците, родителите, деверите; носят се подаръци: пита, козунак, яйца.

Народната традиция повелява на Великден да се правят козунаци и агнешко, съобщават от www.Blagoevgrad.eu

No comments