Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

АОБР и ДПС се обединиха около препоръките за запазване на данъчна стабилност и намаляване на административните такси

Асоциацията на организациите на българските работодатели и Движението за права и свободи се обединиха около мнението за запазване на данъч...
Асоциацията на организациите на българските работодатели и Движението за права и свободи се обединиха около мнението за запазване на данъчната стабилност в България и намаляване на административните такси по време на среща, на която обсъдиха препоръките на представителните организации на бизнеса за Бюджет 2022. И представителите на АОБР, и тези на ДПС са категорични, че трябва да се прилага стриктното спазване на разходопокривния принцип при формирането на държавните и общинските такси.

АОБР категорично обяви подкрепата си за запазване на равнищата на данъчните ставки и на равнищата на осигурителните вноски за 2022 година. Според организацията това е един от основните фактори за насърчаване на инвестициите и за осигуряване на условия за икономически растеж. За пореден път работодателските организации отправиха забележка срещу непрекъснатото отлагане на изчисляването на такса „Битови отпадъци“ на основа на реалното замърсяване и настояха Бюджет 2022 г. да бъде изработен на основа, при която таксата се изчислява на принципа „замърсителят плаща“.

Според работодателските организации независимо от сложната политическа обстановка дебатите по приоритетите и политиките на Бюджет 2022 трябва да бъдат в дневния ред на обществото и при конструиране на новия парламент проектът да бъде внесен и гласуван в ускорени срокове.

„Тези срещи за нас са много важни, особено в изключително сложната ситуация, в която се намира България в момента – поредни избори в рамките на една година и липса на редовно правителство. За нас бъдещо правителство трябва се сформира около програма и няколко общонационални приоритети, а бюджетът трябва да се прави на база на политиките, записани в тази програма. Ние не просто сме отворени към препоръките на бизнеса за бюджета, ние ги изискваме. За нас това е единственият възможен път за изход от кризата в момента“, заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

По думите на другия заместник-председател на ДПС Халил Летифов задачата на следващото Народно събрание е да се формулират и реализират мерки, които да подкрепят и съхранят българския бизнес. „Бизнес среда у нас няма, само Вие знаете какво Ви коства да работите и развивате предприятията си у нас. Държавата трябва да спре да бъде мащеха за родните компании и майка - за чуждите“, допълни още той.

АОБР поиска в държавния бюджет за 2022 г. да бъдат предвидени средства за финансиране на политики за справяне с последиците от кризата, причинена от COVID-19 и енергийната криза. В препоръките си към бюджета четирите национално представителни организации искат в бюджета за следващата години да бъде заложен ресурс за провеждане на политики за подобряване на бизнес средата, както и възможности за осигуряване на икономически растеж на България.

Като изключително важни от АОБР бяха посочени политиките, свързани с антикризисни мерки, включително ускорено инвестиране на европейските фондове. Сред тях са запазване на мярката за запазване на заетостта, прилагане на мярка за финансиране на постоянните разходи на предприятия със спад в приходите от продажби над 30% спрямо реализираните през 2019 г., която да подкрепи ликвидността на българските предприятия. Представители на организациите на бизнеса поискаха своевременно да се стартира прием на проекти по част от европрограмите, а при одобрението им от ЕК незабавно да се пристъпи към подписване на договори, за да не се губят нови 6 месеца.

Сред другите важни препоръки на АОБР бяха да се търсят възможности за включване в бюджета на разчети за реализиране на конкретни реформи в здравноосигурителната система, преустановяване на административното увеличаване на минималната работна заплата и пенсия, прекратяване на заплащането от предприятията на първите три дни болнични и други.

 * предизборна публикация

* купуването и продаването на гласове е престъпление


Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments