Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

10 супер храни за засилване на мозъчната функция

10 супер храни за справяне с депресията и засилване на мозъчната активност Как изглеждаме и как се чувстваме пряко зависи от това как работи...

10 супер храни за справяне с депресията и засилване на мозъчната активност


Как изглеждаме и как се чувстваме пряко зависи от това как работи мозъкът. Този невероятен орган, който съставлява само 2% от общото телесно тегло, като контролен център е отговорен за карането на сърцето ни да бие и белите ни дробове да дишат, позволявайки ни да се движим, чувстваме и мислим. Не е изненадващо, че работата му отнема много енергия.

Една пета от храненията, които приемаме на ден, отиват за подпомагане на нашите когнитивни способности. И ако мозъкът е гладен, веднага ще го почувствате. Умора, раздразнителност, проблеми с паметта, невъзможност за концентрация са само някои от сигналите, които гладният мозък може да изпрати на тялото.


Последните изследвания на учени установиха силна връзка между функцията на червата и мозъчната функция. 
Борбата с депресия, умора, влошено състояние трябва да започне с храносмилането. Тези храни не само ще помогнат за подхранване на мозъка, но и ще го поддържат млади и здрави. Не забравяйте да ги включите в  ежедневната си употреба.

Овесена каша


Овесените ядки са един от онези пребиотици, които стимулират растежа на полезните бактерии. Това означава, че пряко влияе върху мозъчната дейност и доброто настроение, тъй като 90% от допаминовия хормон се синтезира в червата. 

Боровинки

Боровинките държат рекорда по брой флавоноиди сред горските плодове. Тези естествени растителни пигменти не само придават на плодовете техните живи нюанси, но също така помагат за подобряване на паметта чрез мощни антиоксидантни ефекти.

Броколи


Аспержите съдържат важни микроелементи, които могат да помогнат на мозъка ви да се справи с високия стрес. Това е витамин К, който е отговорен за съсирването на кръвта в организма, облекчава умствената умора, лутеин, подпомага нервната система, фолиева киселина и бета-каротин, който повишава концентрацията и подобрява паметта. Освен това броколите съдържат и редица противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които предпазват мозъка от всякакви увреждания. 

Тиквени семена


Тиквените семки съдържат антиоксиданти, както и цинк, магнезий, мед и желязо. Мозъкът използва цинк за предаване на нервни сигнали, магнезий за учене и памет, мед за контрол на нервните сигнали и желязо за предотвратяване на мозъчната мъгла.

Орехи и мазни риби

Мозъкът е 60% мазнини, а една пета от тези мазнини са есенциални мастни киселини Омега-3 и Омега-6. Те не се произвеждат от тялото, така че трябва да се приемат с храна. Като добавите птиче месо, яйца, авокадо към диетата, ще компенсирате липсата на омега-6. 

Мазните риби (сьомга, херинга и скумрия) и орехите са отлични източници на омега-3. 

Чай и кафе

И чаят, и кафето съдържат кофеин, който подобрява мозъчната функция и повишава бдителността. В чаша зелен чай можете да откриете и аминокиселината L-теанин, която подобрява активността на невротрансмитерите и повишава устойчивостта на стреса на организма като цяло.

Плодове


Портокалите, гуава, киви и ягоди са с високо съдържание на витамин С. Той помага за предотвратяване на увреждане на мозъчните клетки и поддържа цялостното здраве на мозъка. Последните изследвания показват, че витамин С може потенциално да предотврати болестта на Алцхаймер. 

Куркума

Тъмножълтата подправка, често срещана в къри на прах, е мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент. Куркумата ефективно се бори с депресията, подобрява паметта и насърчава растежа на нови мозъчни клетки.

Пълнозърнести изделия

Пълнозърнестият хляб и тестени изделия, както и ечемик, кафяв ориз, овесени ядки, пшеница и булгур, съдържат витамин Е. Той защитава здравите клетки, запазва мозъчната функция и предотвратява невродегенерацията. 

Черен шоколад

Наслаждение с високо съдържание на антиоксиданти. Една хапка на ден е достатъчна, за да изпитате мощните им ефекти, но задължително гледайте шоколадът да е с над 70 % какао.

Обобщение на статията

Да се грижим за нашето здраве означава да внимаваме с какво се храним, да се движим, да водим здравословен начин на живот. Чрез използването на супер храни можем да подобрим цялостно здравословното си състояние! 
Екипът на Kustendil.net се надява, че статията Ви е била интересна и ще я споделите с приятели.

Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments