Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Над 50% от родителите имат трудности да играят с децата си

Според проучване от 2021 година, което изследва съществуващите услуги за ранно учене и развитие и нуждите на родителите   Обединение от ...

Според проучване от 2021 година, което изследва съществуващите услуги за ранно учене и развитие и нуждите на родителите

 

Обединение от неправителствени организации прави анализ и проучване на нуждите на родителите и това, което държавата предоставя като услуги в тяхна подкрепа. Резултатите са публикувани в доклад в началото на тази година.

Според изследването 12% от българите смятат, че „почти всички родители” имат проблеми с осигуряването на почивка на море или планина на децата си, докато делът на ромите, които споделят това мнение и близо три пъти по-висок и възлиза на 35%. Всеки втори респондент твърди, че родителите от квартала му/ѝ изпитват затруднения да помагат на децата си с уроците и домашните, като всеки четвърти смята, че това важи за почти всички родители. Най-много респонденти смятат, че родителите от техните квартали изпитват затруднения да осигурят лекарства за болните си деца.




 


Докладът извежда следните акценти, резултат от проучването:

 - Темата за ранното детско развитие е изключително периферна за обществото ни и се асоциира най-вече с грижата за физическите нужди на децата, а емоционалното и интелектуалното развитие на детето, значението на играта, общуването и забавленията се възприемат по-скоро като екзотика.

 - Има липса на общодостъпна масова услуга, която да развива капацитета на родителите за пълноценна грижа в семейна среда.

 - Липсват обществени информационни и образователни кампании, които да допринесат за по-добро разбиране на значението на ранното детско развитие и за повишаване на капацитета на родителите и разширеното семейство от значими други около детето.

 - Колкото по-малко е населеното място, колкото по-ниско е образованието на родителите и колкото по-ограничени са финансовите им възможности, толкова по-малка е вероятността родителите да са участвали в обучения и активно да са търсили и да са ползвали услуги, свързани с ранното детско развитие.


 

За проучването

Проведено е между юли и октомври 2021 г. и включва дълбочинни интервюта с 10 специалисти и 10 родители на деца до 3 години, както и емпирично количествено проучване през интернет с участието на 241 респонденти от ромски и български етнически произход.

 

За кампанията

„Да пораснем заедно“ е застъпническа кампания на Сдружение ЛАРГО – Кюстендил, Фондация „Бъдеще“ – Ракитово и Фонд ИГА – Пазарджик, която цели да популяризира по адекватен начин темата и да предложи интегрирана общодостъпна и масова услуга, която да развива капацитета на родителите за пълноценна грижа в семейна среда. Проект „Да пораснем заедно“ е част от Проект за подобряване на майчиното и детско здраве сред ромска общност „С грижа от 0 до 3“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Фондация „Тръст за социална алтернатива“, "Отворено общество" и “Портикус”.



Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments