Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Как да предпазим автомобила си от кражба?

1. Как можем да предпазим колата от кражба Ако професионалистите искат да откраднат колата ви, най-вероятно ще успеят. Въпросът е да не ...

1.


Как можем да предпазим колата от кражба

Ако професионалистите искат да откраднат колата ви, най-вероятно ще успеят. Въпросът е да не попаднете в полезрението им…

Това е много популярно мнение сред собствениците на автомобили, което ги кара да се надяват на съдбата и да спестят от допълнителна система против кражба. В същото време алармената система, инсталирана при дилъра, най-вероятно няма да усложни работата на похитителя: той трябваше да открадне колата за минута, но ще я открадне за две.

Важно уточнение! Ако желаете да имате добра защита на автомобила си, можете да се доверите на професионалисти! Например екипът на soslocksmith.bg може да Ви изгради цялостна защита, която да сведе шанса за противозаконно отнемане на автомобила ви до минимум.

Но цялостната защита работи: тя може да направи кражбата неикономична или да принуди нападателя да захвърли всичко и да напусне кола, в която вече е влязъл. За надеждност те комбинират електронни и механични системи за сигурност, инсталират GPS маяци и организират застраховка срещу кражба. И също така е важно собственикът на автомобила да бъде бдителен.

Според статистики у нас, в България  на ден се крадат около 3 автомобила, като  вероятността завинаги да се каже сбогом на колата ви не е изчезнала. В някои случаи се иска откуп, в други - просто колата бива разфасована и безследно изчезва.


Кражбата е и, когато колата няма да се продава, а просто искат да се „повозят“ или „да изхарчат горивото“. Ако все пак поискат да продадат мпс-то, законът го счита за по-сериозна кражба, наказанието за това е по-строго, отколкото за кражба с цел развлечение. Но собственикът на колата не се интересува от тези конвенции, така че всички подобни престъпления обикновено се наричат ​​​​с една дума - кражба.

В тази статия ще ви разкажем с какви електронни и механични системи за сигурност можете да оборудвате колата си, къде е по-добре да паркирате и кои места да избягвате, как да намерите колата си в случай на кражба или да върнете пълната й цена.

Ще споделим и нестандартни и „народни“ начини за защита на кола, ще обясня защо е по-добре да не разкривате личните си данни и защо наемането на кола може да бъде опасно.

Електронни системи против кражба

Алармите са най-простата и популярна защита против кражба. Управлява централното заключване на вратите на автомобила и реагира на физически въздействия. Например, ако някой удари каросерията, опита се да отвори врата, капак или багажник, алармата може да издаде звуков сигнал и да привлече вниманието към колата.

При аларми с обратна връзка сигналът отива и към ключодържателя: той може да вибрира, да издава звук и да показва на електронния дисплей, че нещо не е наред с колата. По-усъвършенстваните аларми се управляват от екрана на смартфона: чрез GPS или GLONASS сателити можете да разберете къде се намира автомобилът, да контролирате движението му и може би дори да слушате какво се случва в купето.

Искам да защитя колата си от кражба, какво да сторя?

За съжаление нито една алармена система не осигурява 100% защита срещу кражба, въпреки че все още може да спре неопитни похитители. Производителите на аларми непрекъснато подобряват степента на защита на своето оборудване, но нападателите се опитват да бъдат в крак с тях. Най-надеждните сигнални системи криптират сигнала с помощта на разговорно кодиране. За да предпазите колата от кражба, по-добре е да инсталирате най-новите модели аларми и това трябва да се прави само в сертифицирани центрове. Радиосигналът от ключодържателя по отношение на старата аларма може лесно да бъде хакнат от нападателите с кодов грайфер.

Имобилайзер.

Почти всички автомобили, произведени след 2008 г. за българския пазар, са оборудвани със стандартен имобилайзер - това е такъв електронен инструмент против кражба. Имобилайзерът блокира някои модули на автомобила и двигателят не стартира. А в електронния кодов ключ на автомобила има специален чип, който изпраща сигнал за отключване, когато собственикът на автомобила иска да запали двигателя.

Допълнителна защита. Алармите с автоматично стартиране и системите за достъп без ключ имат добавени уязвимости в сигурността. Когато собственикът дистанционно стартира двигателя от ключодържателя на алармата, обикновеният имобилайзер на автомобила се заобикаля. По това време автокрадецът може само да влезе в колата и да изключи алармата. Понякога при инсталиране на аларма с автоматично стартиране се използва втори ключ за кола - това е подарък за крадците на автомобили. Ето защо е по-добре да инсталирате автоматично стартиране, при което вторият ключ ще остане при собственика на автомобила.



Механични системи против кражба на превозно средство

Ако електрониката може да бъде хакната „по въздуха“, тогава всичко е различно с механиката. Тук нападателите използват специално устройство за разбиване на ларвите на ключалката - "манивела" или "гънка". Освен това с това устройство можете да запалите колата, ако я завъртите в ключа за запалване. Но има и такива механични системи за сигурност, за разбиването на които се нуждаете от резачка за болтове, хидравлични ножици, трион или мелница. Неопитен нападател може да няма такива инструменти със себе си, което автоматично означава, че можете да запазите превозното си средство…

Някои от популярните механични защити за врати са:

·    Щифтове за врати. В началния етап на кражбата е много важно да защитите периметъра на колата, тоест вратите. За да направите това, използвайте щифтове или блокери.

      Системи за заключване на капака. Ако крадецът успее да отвори капака на колата, той може да неутрализира алармата и обикновения имобилайзер. Чрез подобни системи можете да подсилите капака и да предотвратите тази възможност.

·        Системи за заключване на волана – може би повечето от Вас са ги виждали, примитивни са, но вършат работа.

GPS тракери и маяци

GPS маяк или тракер няма да предпази от кражба на кола, но може да ви помогне да го намерите. По правило веднага след отвличането колата се оставя за известно време в "картер" - това може да бъде специален бункер, гараж или просто дворно място в радиус от 2-5 км от мястото на кражбата. Колата ще престои там седмица или повече, преди да бъде преместена на ново място, за да бъде продадена или разглобена. Ако нападателите не открият маяка ръчно или със скенери, те няма да използват сигнални супресори - заглушители. И тогава собственикът има шанс да намери колата.

Алтернативни методи за защита от противозаконно отнемане на автомобили

Уникалността на автомобила. За да се предпазите от кражба, струва си да комбинирате традиционни и нестандартни методи. Ако нанесете аерограф върху кола, тя ще стане забележима и следователно безинтересна за крадците на автомобили. Такава кола ще бъде забелязана на пътя, в двора или на паркинга. И ако искат да продават части от купето, ще трябва да бъдат пребоядисани.

Доброволни групи и членове на общността патрулират местата за кражби и търсят откраднати автомобили на паркинги и в жилищни дворове. Ако им кажете особеностите на колата, ще бъде много по-лесно да я намерите, дори и да е с други номера. Това може да бъде всяка настройка, личен интериорен дизайн, стикери или драскотини. Собственикът винаги ще разпознае колата си - но колкото по-уникална е тя, толкова по-лесно ще бъде забелязана от другите.

Премахване на ключалки. Ако нападател влезе в салона, става по-лесно да открадне кола. Поради това някои собственици на автомобили премахват ларвата от дръжката на вратата или самата дръжка на вратата, така че е невъзможно механичното й счупване. Но крадците на автомобили използват и нестандартни методи за хакване, като например прорязване на прозорец в задната част на кола, за да се свържат с кабелите или да стигнат до заключващия механизъм.


Измами. Когато няма възможност или желание да инсталирате автомобилна аларма, можете да инсталирате нейната имитация. Нормалният светодиод ще мига и ще представлява операцията на алармата. Опитен крадец ще разбере по цвета на светодиода и интензивността на мигането, че това не е аларма, но това ще изплаши начинаещите. 

Капани. Особено сложни собственици на автомобили поставят капани за крадците на автомобили в купето: оглушителен сигнал, сълзотворен газ, зашеметяващ пистолет и дори капан. Но не бихме посъветвали да се прибягва до такива драстични мерки, защото ако нещо се случи с похитителя, тогава собственикът на колата ще има проблеми със закона. И той или неговите близки могат да попаднат в капана.

Искам да монтирам капан против автокрадци в колата, какво да сторя?

Народни методи. Например шапка или яке на правоприлагащите органи в купето. Смята се, че похитителите няма да искат да се забъркват с такъв собственик. Но няма данни за ефективността на този метод. Освен това не е доказано привлекателен за автокрадците след измиване. Може би чистите коли по-често се забелязват от случайни крадци на коли с цел „просто шофиране“, а не за кражба.

Можете също така да премахнете акумулатора, предпазителя или релето на стартера от колата. Малко вероятно е похитителите да имат всичко това със себе си, дори и да успеят да проникнат в колата. Методът е доста удобен, ако колата трябва да остане неподвижна за дълго време, например когато сте в дълга командировка.


No comments