Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Подови настилки за апартамент: избор на най-доброто

Подови настилки за апартамент: избор на най-доброто Подовата настилка не само влияе върху стила на интериора на къщата, но и създава специ...



Подови настилки за апартамент: избор на най-доброто

Подовата настилка не само влияе върху стила на интериора на къщата, но и създава специален микроклимат в нея. Трябва да се внимава при избора на материалите, от които са направени подовете в апартамента, защото някои от тях могат да повлияят неблагоприятно на здравето на хората, живеещи в тази стай. Коя е най-добрата настилка за апартамент? Отговорът на този въпрос ще намерите в нашата статия.

Характеристики на подовата настилка за апартамент

Температурата и атмосферата в помещението зависи от избора на материал за пода. Подовите настилки играят голяма роля в естетическото възприемане на интериора на апартамента. Когато избирате под за всяка стая, трябва да имате предвид, че всяко покритие има положителни и отрицателни страни.

Всеки апартамент се състои от няколко функционални части с различно предназначение. Натоварването на пода във всяка жилищна зона също може да бъде различно. При избора на подова настилка жителите трябва да вземат това предвид, като обмислят всички опции.

При избора на етаж също има значение. В София за ремонт на апартамент на приземния етаж е по-добре да изберете покритие с повишена устойчивост на влага. Ако подът е висок, тогава материалът за пода трябва да е лек. Какви подови настилки е по-добре да изберете за апартамент в жилищна сграда? Ако къщата е направена от панели, материалът с подобрени звукоизолационни и топлоизолационни свойства ще е най добър.

 

Някои апартаментни подови настилки могат да бъдат положени директно върху бетонна основа, докато други ще изискват специално нивелирана основа или подова настилка.

Често жителите предпочитат подове с изолация. За да направите това, под декоративното покритие се поставя специален субстрат или се използват други методи за подреждане на топъл под.

Основните видове подови настилки за апартамент

Подовите настилки за апартамента са твърди и еластични. Има огромно разнообразие от материали, които се използват като подови настилки. Всички те имат различни качествени, дизайнерски и функционални характеристики.

По-долу са подовите настилки за апартамента, изработени от дърво:

  • ламиниран паркет;
  • солидно дърво;
  • паркетна дъска;
  • паркет;
  • корк.

Еластичните покрития са както следва:

  • килим;
  • линолеум.

Твърдите покрития са както следва:

  • каменни подове;
  • насипен под;
  • порцеланови каменинови изделия;
  • керамични плочки;
  • разширена глина.

Апартаментът може да бъде с различни декоративни подови настилки в зависимост от предназначението на помещението. Също така има значение дали основата на пода е излята или е покрита с декоративно покритие отгоре.

 

В момента в центровете за продажба на строителни материали можете да изберете подовата настилка за всяка стая.

Паркетът като най-екологичната настилка за апартамент

Традиционните дървени подове са популярни и днес. Този класически завършек никога няма да излезе от мода. И също така подчертава статуса на собствениците. Обикновено паркетът е изработен от ценна дървесина.

 

На такъв под моделът на естественото дърво ще бъде ясно видим. Предлага се частичен паркет от дребни елементи, които са интересно съчетани помежду си.

Можете да излезете с опции за модели на подови настилки за апартамента.

Паркетът обикновено се прави от твърда дървесина. Може да бъде дъб, клен, ясен, бук или лиственица. Такива издръжливи и надеждни подови настилки за апартамент ще ви служат около петдесет години, ако се грижите за тях правилно.

 

Този естествен материал е екологичен и безопасен. Преди да го поставите, първо трябва да направите груба основа на пода в стаята.

Не всеки апартамент може да бъде оборудван с паркет. Такъв материал изисква поддържане на определена температура и влажност в помещението.

Паркетът е чудесна възможност за довършване на подове в жилищен имот. Но това благородно покритие е много скъпо.

Колко практична е паркетната дъска като подова настилка за апартамент

Друг вид подова настилка от естествено дърво е паркетната дъска. Разликата от паркета е в размера на частите, те са по-големи на паркетната дъска. Това покритие също се различава по структура. Паркетната дъска се състои от три слоя, които са здраво закрепени помежду си. Детайлите се монтират лесно по време на полагане, свързвайки се с ключалки.

 

В момента подовите настилки за апартамент от паркетни дъски се произвеждат в различни цветове и външен вид, има модели с шарка. Ламелите се поддържат по-лесно от паркетите. Такъв под не е евтин, но паркетът ще бъде още по-скъп. Паркетната дъска ще продължи около 20 години, това е много непретенциозен материал.

Коркова настилка - модулна настилка за апартамент

Коркът също е скъп материал. Но отличното му представяне оправдава тази висока цена. Корковото покритие е екологично и еластично, а също така има звуко- и топлоизолационни свойства. На такъв под е приятно да се ходи, създава усещане за комфорт и създава благоприятен микроклимат в стаята.

 

Корковите подове ще бъдат подходящи във всяка стая, с изключение на банята, тъй като този материал не харесва висока влажност. Такова покритие изисква плоска и твърда основа, например шперплат. Декоративният корков слой може да се постави директно върху бетонния под, като се отдели с подложка, така че твърдите частици да не повредят ценния материал.

Модерните подови настилки за апартамент от корк се изработват в три версии:

  1. Коркът може да служи като техническа подложка за под от ламинат или линолеум за повишаване на топло- и звукоизолационните характеристики на подовото покритие. В този случай се използва нискокачествен материал.
  2. Декоративните коркови подови настилки се предлагат на рула или като плочи. Най-горният слой на материала е импрегниран със специален състав, за да го предпази от намокряне. От обратната страна върху плочите се нанася лепило, което улеснява монтирането на такъв под при полагане.
  3. MDF плоскости с корково покритие с размери 18,5 на 90,0 сантиметра. Тези елементи са закрепени заедно със специални ключалки по време на монтажа, образувайки непрекъснато подово покритие.

 

Този материал е много практичен, не подлежи на деформация при промяна на стайната температура и е в състояние да издържи голямо тегло на тежки мебели без огъване.

 

Дървеният под - най-добрата подова настилка за апартамент

От всички подови настилки дървеният под, положен върху трупи и изолиран с ековата, е в състояние да осигури най-голям комфорт в стаята. Дървото е топъл материал и ако такъв под е направен с изолация, тогава стаята ще бъде още по-удобна.

 

Това е екологично чиста настилка за вашия апартамент, можете спокойно да я поставите на пода в спалнята и в детската ако се чудите какво да изберете. Дървото има добри звукоизолиращи свойства, ще допринесе за спокоен сън.

Не се препоръчва подреждането на такива подове в коридора, банята или кухнята.

Тъй като дървеният под е монтиран върху трупите, на изхода от апартамента може да се окаже неудобна стъпка. И ако вратата на апартамента се отвори навътре, тогава това ще създаде допълнителни трудности. Ще трябва да се преинсталира или смени.

 

Влажността в банята обикновено е по-висока от нормалното. Дървеният под не понася това, може да се надуе, изкриви и да се насити с неприятни миризми. Не трябва да правите такава настилка в банята на вашия апартамент.

Такъв материал ще абсорбира и кухненски аромати. И тъй като в кухнята има много различни миризми, които не винаги са привлекателни, няма нужда да подреждате такива подове тук. Натрупвайки се в дървено покритие и смесвайки се един с друг, тези аромати могат да образуват не много приятни комбинации с течение на времето.

Твърди подови настилки за апартамент

Плочките обикновено се полагат директно върху бетонни подове. Можете да го поставите върху дървен под, ако първо го изравните с гипсокартон или шперплат с покритие, което предпазва от влага. Такъв материал е предназначен за помещения с повишена влажност - за кухня, баня или коридор. Също така е разрешено да се правят такива подове в дневните на апартамента, ако в тях са монтирани отопляеми подове.

 

Дизайнът на керамичните плочки може да бъде всякакъв, на пазара ще намерите продукти с различни цветове и нюанси, с различни шарки. Коя подова настилка е по-добре да изберете за апартамент:

  • Ако стаята ви е голяма и има топъл под, обърнете внимание на красив панел с плочки. Такъв изискан дизайн ще придаде на стаята дворцов шик.
  • Когато оборудвате подовете в коридора, е по-добре да предпочетете тъмно покритие, върху което мръсните следи ще бъдат по-малко забележими. Не искате да чистите през цялото време, нали? В този случай гофрираните плочки с грапава повърхност без глазура са идеални като подова настилка за коридора на вашия апартамент, за да не се нараните, ако се подхлъзнете.
  • Плочки със същите характеристики могат да се монтират и в банята, където често ходим без обувки. Изберете цвета и нюанса на материала по ваш вкус, в съответствие с цялостния дизайн на стаята.

За кухнята подът с плочки е идеален. Плочката се почиства лесно, не абсорбира миризми и мазни пръски. Това е здрав и издръжлив материал, обърнете внимание на него, ако мислите коя подова настилка е по-добре да изберете за кухнята на апартамент.

 

За неизолиран балкон облицовката на пода е отлично решение. Просто трябва да обърнете внимание на характеристиките на устойчивост на влага и замръзване на материала, когато го избирате, тъй като плочките са различни.

Линолеум - евтин избор на подова настилка за апартамент

Линолеумът е един от най-популярните и достъпни материали за подови настилки. А лекотата на неговото оформяне, разнообразието от нюанси и модели само добавя точки към нея.

 

Такова евтино подово покритие за ремонт на апартамент се прави по два начина: от естествени компоненти и от полимери. Първият тип не е често срещан, защото има прилична цена. Най-често срещаният вариант е вторият.

Линолеумът е разделен на търговски и нетърговски.

Линолеум от търговски тип се монтира в обществени зони, където през деня преминават голям брой хора. Този материал е много издръжлив.

В жилищни райони се използва некомерсиален линолеум. Освен това е издръжлив, с правилен стил и внимателна употреба издържа дълго време.

Какви опции за такава настилка за апартамент има? Може да се изработи с плътна и топла основа или без подложка. Има продукти с дунапренова основа.

 

Какви са недостатъците на това покритие? Основният недостатък е, че не е естествен. Линолеумът се страхува от внезапни температурни колебания и не издържа на тежестта на тежки предмети, може да се деформира.

Такова подово покритие е подходящо като под за всяка стая в апартамента, с изключение на баня с висока влажност. Керамичните плочки в този случай са за предпочитане. Линолеумът може да се постави върху бетонен под или върху шперплат. Във втория случай трябва да използвате линолеум върху разпенен субстрат с полиетиленово покритие.

Когато избирате нюанс и модел на линолеум, се ръководете от вашия вкус, кой външен вид предпочитате. Има значение и какъв дизайн има помещението.

Ламинат - изгодна подова настилка за апартамент

Подовите настилки от ламинирани плоскости наскоро се появиха на пазара на строителни материали и постепенно набират все по-голяма популярност. В момента много хора избират такава подова настилка за своя апартамент. Този материал е в състояние да имитира дървен под, както и паркет, но цената му е много по-ниска. Тази модерна подова настилка за апартамент се състои от стандартни панели с няколко вида заключващи елементи по краищата, с размери 25 на 150 сантиметра. Когато са закрепени заедно, панелите осигуряват равномерно подово покритие.

 

Всеки панел е четирислоен, всеки слой играе своята роля, в резултат на което ламинатът има отлична здравина, надеждност и естетичен вид.

Отгоре ламинираният панел е покрит с прозрачен защитен слой, който изпълнява не само декоративна функция, но и предпазва материала от влага, дефекти и повреди. Това е акрилен лист. Понякога се прави на базата на меламинови смоли.

 

Следващият слой е декоративен. Може да бъде имитация на камък, дърво, пясък и др.

Третият слой се състои от компресирани дървесни влакна с дебелина 0,4–0,8 сантиметра. На това ниво има шипове и жлебове на ключалки за закрепване на панели.

Последният слой на подовата настилка е от хартия, специално обработена със смоли. Тя трябва да предпазва материала от възможно проникване на влага отдолу. Има разновидности на ламинат с влагоустойчив субстрат, който придава допълнителни звуко- и топлоизолационни свойства на продукта.

Такова подово покритие за апартамент е разделено на класове. В помещенията, където живеят хора, се използва ламинат от 21-23 класа.

 

Ламинатът не е напълно екологичен материал, тъй като при производството му се използват фенолформалдехидни смоли. Съотношението им може да бъде различно. Допустимото количество формалдехид, отделен от висококачествен ламинат, не трябва да надвишава 0,01 mg / m 3 , фенол - 0,003 mg / m 3 . Можете да видите тези номера на опаковката на материала.

Поради тази причина ламинатът не е подходящ за всички стаи. Препоръчително е да не го поставяте в детски стаи и спални. А за кухнята, коридора или всекидневната на вашия апартамент тази настилка е добър избор.

Преди да поставите ламината, трябва внимателно да изравните пода. Ако ще положите тази настилка директно върху бетонна основа, трябва да го направите с помощта на подложка от полиетиленова пяна.

Модерни подови настилки за апартамент - саморазливни

Такива подове преди това са били използвани под формата на чернови, сега саморазливните подове се изработват по нова технология, използвайки съвременни материали. Сега това са много красиви подови настилки, с интересен дизайн и релефна текстура. Такива подове са изработени от полиуретан или епоксидна смола. Отгоре те са покрити с дебел слой полимерен материал. Това е висококачествено и екологично модерно подово покритие за апартамент.

Този под ще ви служи дълго време. Това шарено покритие с лъскав блясък изглежда солидно и представително. Той е устойчив на влага и лесен за поддръжка. Единственият му недостатък са високите изисквания за изравняване и изсушаване на повърхността преди изливане на пода, в противен случай ще се окаже неравномерно.

 

 

Каква настилка да изберете за апартамента

Когато избирате подово покритие, трябва да вземете предвид за коя стая е предназначено. Всяка част от апартамента изисква материал, който отговаря на характеристиките на помещението. Трябва да имате предвид желанията на домакинството.

 

Има подови настилки, които не са подходящи за апартамент, в който живеят деца. Тичайки по такива подове, детето може да се нарани. Или екологичността на такова покритие е под съмнение.

Важно: подът в детската стая трябва да е такъв, че да се почиства лесно. И когато животни живеят в къщата, желателно е да няма следи от техните нокти и зъби по пода.

Когато избирате етаж, трябва да вземете предвид финансовото си състояние. Не всеки може да си позволи да купува скъпи продукти или такива, които се нуждаят от специални грижи. За апартамент, разположен на приземния етаж, са необходими по-устойчиви на влага подови настилки, тъй като наблизо ще има влажно мазе.

 

Има материали, които не могат да се използват във всяка стая. Например в панелните къщи е забранено да се увеличава натоварването на подовете чрез допълнителна изолация на пода с бетонна замазка. Това е допустимо само в съвременните нови сгради или частни къщи. Изберете материал, който не изисква такава допълнителна изолация.

Някои стаи в къщата също изискват специална настилка. Например, антрето е такава част от апартамента, която бързо се замърсява. Подовата настилка тук трябва да е устойчива на износване, издръжлива, устойчива на влага, способна да издържа на различни натоварвания. В коридора трябва да е удобно да се извършва мокро почистване. Желателно е подовата настилка да е с високо качество.

 

В същото време коридорът е лицето на къщата. Интериорът в тази стая трябва да е подходящ - солиден и престижен. Като подово покритие за такъв апартамент, керамичните плочки са перфектни. Тя има много дълъг експлоатационен живот и има всички необходими свойства.

Линолеумът от най-издръжливата марка с влагоустойчива основа също е подходящ за тази зона. Ламинатът в коридора също ще изглежда добре. Изберете панел 31-33 клас с повишена якост.

 

И в зоната за спане на вашия апартамент трябва да има различно подово покритие. В тази стая хората често ходят без обувки. Желателно е подовото покритие да не е студено и да е приятно да се ходи по него. Например паркетна дъска, дървен под или паркет.

Ламинатът е подходящ и за спалнята. Но не е толкова топло, колкото дървения под. Ако подовете не се отопляват, тогава се препоръчва да поставите килим близо до леглото. В такава стая е подходящ мек и естетичен килим. Този материал има отлична звукоизолация, която е необходима на хората да се отпуснат.

Как се подменя подовата настилка в апартамент?

Във всяка стая подът се състои от два слоя, обикновено има известна празнина между основата и подовото покритие. В къщите, изработени от панели, тази празнина често отсъства, подът е положен директно върху бетонна основа. Как да подобрим топло- и звукоизолацията в апартамента? Препоръчително е да нанесете малко количество цимент върху бетонната основа преди монтиране на подовата настилка, като загладите циментовата плоча с фугираща смес.

 

Можете да използвате подове под формата на дървени греди. Ще се получи допълнителна шумо и топлоизолация. Дървени трупи с основа и изолация са монтирани върху бетонна основа, покрита с изолационен материал. Отгоре тази конструкция е покрита с хидроизолация, след което е монтирана избраната подова настилка.

Подовата настилка от дървени дъски не изисква подова настилка, а се полага директно върху гредите, дървения или металния профил, използвани като греди.

Циментовата замазка е популярен метод за подготовка на основата за подови настилки по време на ремонт. Първо, таванът се изчиства от предишното бетонно покритие, всички остатъци се отстраняват. След това се измерва наклонът и се изчислява необходимото количество циментова замазка. След това се смесва нов циментов разтвор в съответствие с пропорциите. Можете да закупите готова смес или да направите своя собствена.

 

Циментът трябва да се смеси старателно. След това изложете водачите и специалните маяци, които изравняват пода. Разтворът трябва да се разпредели върху повърхността на основата, като се изглади до зададеното ниво. Това трябва да стане преди циментът да се е втвърдил, за да може настилката да издържи дълго време и да не се напука. Замазката изсъхва напълно в рамките на 30 дни, след което основата за настилката може да се счита за готова.

Има полусуха замазка. Съхне много по-рано и е по-влагоустойчив и топъл. Съставът на сместа съдържа по-малко влага, а има и влакнести влакна, които предотвратяват появата на пукнатини. Процесът на изливане на основата почти не се различава от описания по-рано метод.

 

Друг начин за подготовка на основата е суха замазка. Подовото покритие върху такава повърхност може да се постави веднага, няма нужда да чакате. Върху таваните се полагат полиетиленови платна, посипани с пясък и нивото му се изравнява. След това масата се уплътнява и върху нея се полага метален профил, този метод се използва при наличие на лентова основа. След това трябва да поставите гипсокартонените плоскости, като ги закрепите към профила. Върху такава замазка в апартамента могат да се полагат различни подови настилки.

 

Източник – Ем Строй Ремонти. Специалистите, които работят тук, са професионалисти от най-високо ниво. Компанията " Ем Строй Ремонти " работи в цяла София и Софийска област.

 


Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

Източник: Maistor.org

No comments