Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Как да изберем уиски за подарък?

Изборът на луксозно уиски за подарък е чудесна идея, ако желаете да изненадате тези, които наистина го ценят. На този подарък човек може да...



Изборът на луксозно уиски за подарък е чудесна идея, ако желаете да изненадате тези, които наистина го ценят. На този подарък човек може да се наслади сам или с приятели и семейство. В допълнение, уискито е представителен подарък за бизнес партньори и демонстрира стил и добър вкус. Качествено уиски с пури и шоколад, особено в Азия, се счита за възможно най-добрия подарък за подобряване на бизнес отношенията.

Избор на уиски спрямо човека

Преди да изберете конкретно уиски за подарък е много важно да имате информация за вкусовете на човека, на когото ще го подарите. Ако е човек, който е запознат и пие уиски, изборът Ви ще бъде по-труден, но имате възможността да се спрете и на луксозно уиски. Има хора, които предпочитат торфени аромати, други предпочитат по-леки флорални уискита. Ако не сте напълно сигурни, подберете уиски без доминиращи аромати на дим, торф или дърво. Така получателят ще може да се наслади на голямо разнообразие от вкусове и да научи повече за любимия си дестилат.

Уиски е идеалният избор за подарък дори и ако искате да запознаете свой близък със света на тази напитка. Ако Вашият приятел никога не е опитвал шотландско, ирландско или американско уиски, най-добре е да започнете с нещо лесно за пиене. Зряло и скъпо уиски може да звучи елегантно, но е вероятно човекът отсреща да бъде изненадан от прекалено силните аромати. Ако не можете да изберете най-подходящото уиски, то може да зарадвате приятел или роднина с комплект за дегустация или с ваучер за дегустация на уиски. Най-често дегустациите се организират в дестилерии или специализирани магазини.

 

Видове уиски

 

В следващите редове ще Ви запознаем и с основните видове уиски, за да улесним избора Ви при закупуването на уиски за подарък:

Blended  whisky се произвежда  от различни дестилати от пшеница, немалцов ечемик или овес и представлява 90% от световното производство. Блендовите уискита се делят на  различни нива на качество - най-висок клас са тези, в чийто бленд  има минимум 40% ечемичено малцово уиски.

Malt Whisky(Малцово уиски) - произвежда се  само  от ечемичен малц и е смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част от „Blend Whisky“.

Single malt е така нареченият „аристократ на уискитата“. Произвежда се от ечемичен малц и то само в една дестилерия. За разлика от него, блендовото уиски, което също се произвежда от ечемик, се смесва с алкохоли от други зърнени култури, като царевица, пшеница или ръж. В Шотландия има малко под 100 фабрики за малцово уиски, повечето от които са съсредоточени в долината Spey в Североизточна Шотландия.

 

„Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия. Именно там повечето дестилерии произвеждат малцови уискита с уникален вкус и аромат, след това блендърите (опитни дегустатори, които определят пропорциите на различните малцови и зърнени уискита в бутилка blended scotch) избират и смесват няколко вида от тях, така че да подчертаят определен характер на уискито.

 

 „Irish“ е уиски, дестилирано и отлежало в Ирландия, отлежава между 5 и 10 години и се прави от ечемик и други зърнени култури. Основната разлика между скоча и ирландското уиски е, че в Шотландия дестилират напитката два пъти, а в Ирландия - три. Ирландците използват въглища вместо торф при сушенето на ечемичния малц, от който се дестилира уискито и това води до липсата на опушеният вкус, характерен за напитката, произведена по шотландска технология. Вкусът на ирландското уиски носи аромата на бъчвата, в която отлежава, тъй като се използват бъчви, в които са се съхранявали шери или ром.

 „Bourbon“ е най - известният вид уиски, произвеждан е в Америка и се отличава от всички останали. Дестилира се от зърнена смес, в която задължително трябва да има 51% царевица, на която се дължи и по-сладникавия му вкус. Бърбънът, за разлика от шотландските си и ирландски уискита, отлежава в нови, обгорени дъбови бъчви, благодарение на които се получава и специфичният кехлибарен цвят. Интересен факт е, че при уискитата, произведени извън Щатите се допуска добавянето на карамелен оцветител, но технологията на приготвяне на бърбъна не позволява съставки, които променят цвета, вкуса или сладостта му.

Статията не е подходяща за лица под 18 годишна възраст!

 

No comments