Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Как да подредим иконите

Как да подредим иконите Днес в почти всяка къща, където живеят православни християни, има икони. Големи или малки, истински или копия, н...



Как да подредим иконите


Днес в почти всяка къща, където живеят православни християни, има икони. Големи или малки, истински или копия, наследени или закупени от църковен магазин, те стоят на рафтове или висят по стените в произволен ред. Но иконите не са просто произведения на изкуството.  Иконите за нас са прозорец към Бога, чрез тях можем да се обърнем към Господа с молитви, молби или просто да потърсим утеха.

Много добре е ако поставите иконите на правилното място, в определена последователност. Тогава ще получите иконостас за дома, който не само ще радва окото, но и ще защитава къщата и нейните обитатели, ще поддържа духовната чистота в стаята и ще я изпълва с усещане за добро. Създаването на иконостас в дома може да бъде акт, който ни доближава до Бога.

До домашния иконостас не трябва да има декоративни предмети от светски характер, като снимки, вази, фигурки, картини, плакати, списания и др. Всичко това отразява материалния и телесен свят, такива образи са моментни и не отговарят на предназначението на свещените икони. Иконостасът може да бъде украсен само със свежи цветя или върбови клони. Ценителите на древността могат да рамкират иконите с бродирани кърпи. До иконостаса можете да окачите изображения на храмове, гледки към Светите земи, спокойни пейзажи и др. Важно е всички тези изгледи да не съдържат агресия, да не отвличат погледа ви от иконостаса и да висят на относително разстояние от него.

Смята се, че иконите е най-добре да се поставят върху твърда повърхност, а не да се окачват на стената. Преди това иконостасът беше поставен на специален рафт или дори в специален шкаф за кутия за икони. Затова са били по-добре запазени, защото иконите са се предавали от поколение на поколение. Днес можете просто да ги поставите на рафт.

Пред иконите закачете или поставете кандило. Задължително се пали по време на молитва, а в неделя и църковни празници може да гори цял ден.

Задължително условие е да има две икони: Спасителя и Богородица. Образите на Господ Исус Христос и Божията Майка, като най-съвършените земни хора, са необходими за всички православни.

Що се отнася до другите икони, се препоръчва да се придобият изображения на онези светци, чиито имена са дадени на членове на семейството. И наистина, в този домашен иконостас вече може да се счита за завършен.   Можете също така вкъщи да поставите и икона със Св. Мина - той е светеца покровител на семейството.

 

No comments