Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

В духовен празник на Дупница се превърна откриването на възкресения вековен храм „Свети Никола”

С отслужването на пасхална света Литургия на днешния Светли четвъртък бе възстановен енорийският живот на най-старата църква в Дупница „Свет...



С отслужването на пасхална света Литургия на днешния Светли четвъртък бе възстановен енорийският живот на най-старата църква в Дупница „Свети Николай Чудотворец”. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В богослужението участваха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архидяконите Вартоломей и Поликарп,  архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, предстоятелят на храм „Св. Никола” отец Иван Айдаров и свещениците от Дупнишка духовна околия Димитър Айдаров, Костадин Бошняков, Георги Гелов, Добри Добрев, Петър Очков, отец Венцислав, който служи в Бобов дол, отец Георги Граховски и отец Георги от Бобошево. Църковните песнопения бяха изпълнени от хор „Св. Наум” – гр. София, с ръководител Андрей Касабов.  

Историческото събитие по повод възкресяването на храм „Св. Никола” след половинвековното му занемаряване се превърна в истински духовен празник за Дупница. Църквата едва побра всички миряни, желаещи да присъстват на Литургията, а десетки бяха дупничани и гости на града, които дойдоха да запалят свещ и да се помолят за спасение и вечен живот. Всички присъстващи бяха поздравени с тържествено слово от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. „В Светото писание се казва: „Този, който запалва светилник, не го покрива със съд, а го поставя нависоко, за да свети на всички”. Така и този духовен светилник, храм „Свети Николай Чудотворец”, високо греещ, ще заблести от тази височина и няма как да бъде закрит, а ще свети за духовно въздигане на православната вяра в живота на хората и най-вече на подрастващото поколение, което днес има нужда от пробуда, духовно подтикване и духовно въздигане. Нека и Бог, който ни е събрал тук по такъв благодатен повод, да ни милва и спасява и да дарува потребното за спасение и вечен живот. Нека е честита и благословена тази духовна придобивка, нека бъде за радост за всички, за духовно удовлетворение на онези, които са го изградили и са дали кръвта си за въздигането му и освещаването му, нека бъде за радост и за жителите на Дупница и на всички вярващи в Дупнишка духовна околия”, каза в словото си епископ Поликарп.

Преди това епископ Поликарп въведе в ранг протойерей отец Иван Айдаров. Той е отличен с това повишение от патриарх Неофит за добре свършената работа по обновяването и възкресяването на храм „Св. Никола”. В словото си епископ Поликарп отправи от свое име, от името на Патриарха, от името на Архиерейското наместничество и на председателя на всички духовници благодарности към ктитора на храм „Св. Никола” Юлиан Манов. Дарителят, благодарение на когото черквата бе напълно реставрирана, получи грамота от Църковното настоятелство при храма, която му бе връчена лично от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Юлиан Манов бе аплодиран от свещенослужителите и миряните и прие множество сърдечни поздрави и благодарности от присъстващите. „Смятам, че всеки един българин има морален дълг към държавата, народа и предците ни да съхранява онова, което ни е завещано. Днес ние се оправдаваме с трудности, криза и други неудобства, а тези хора преди нас са построили този храм с много повече мъка, с много повече лишения и са много по-достойни от мнозина от нас. Смятам, че всеки мъж в живота си трябва да направи по нещичко за общото благо, аз направих това не за себе си, а за всички нас”, каза по-късно пред журналисти Юлиан Манов. Той дойде на събитието със своя син Камен и неговата баба, а вчера, само ден преди Обновлението на храм „Св. Никола”, се е родил вторият му син – Васил. Камен ще бъде кръстен именно в храм „Св. Никола”. „Надявам се с това да бъде поставено началото на една хубава традиция. Много хора асоциират черквата със старите гробища. Те обаче са възникнали много след основаването на храма, това е най-старата дупнишка църква с огромна историческа и културна стойност за града и околията, затова днес трябва да заеме отново своето достойно място в духовния живот на вярващото население ”, посочи Юлиан Манов.

Благодарности към Юлиан Манов отправи днес и предстоятелят на черквата протойерей Иван Айдаров. „Юлиан Манов не просто ни подкрепяше финансово, той беше с нас във всеки момент, в който имаше време и възможност, възприемайки каузата за свой морален дълг”, посочи протойерей Айдаров.

Юлиан Манов даде един добър пример за това, че когато му дойде времето лека-полека хубавите неща се случват. За пример е и неговото търпение, неговото дарителство и ктиторство, неговата любов към православната вяра и най-вече, той е пример за човек, който гради, а не разгражда, пример, че не само преди векове, но и днес има достойни люде, които не жалят сили, средства и време, за да направят нещо, което да бъде от полза на човеците и всички нас”, добави епископ Поликарп, който не пропусна да благодари и на всички останали по-малки дарители, допринесли за възобновяването на храма със средства според своите сили и възможности.

Протойерей Иван Айдаров благодари днес и на епископ Поликарп и разкри, че именно негова е идеята за възобновяването на най-стария дупнишки храм. „Ваше преосвещенство, особено съм радостен, че в дните на Пасхална радост именно на Вас се падна честта да възкресите за нов живот този храм, защото именно ваша беше идеята, благодаря за съветите, за бащинската обич, желая Бог да ви дарува здраве, мир и дълголетие”, обърна се към епископа отец Айдаров. Негово преосвещенство от своя страна му заръча от сега нататък всеки четвъртък от седмица в храма да се чете акатист на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той обясни, че не случайно е избран днешния ден за Обновление на черквата. Причината е, че всеки четвъртък от седмицата се почита паметта на св. Николай.  

В двора на черквата днес бе осветен и раздаден курбан, приготвен от даренията на множество миряни.

На откриването присъстваха кметът Методи Чимев, неговият заместник Крум Милев, областният управител Александър Пандурски, църковни настоятели при храма и други общественици.    

 




Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments