Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Безопасност по време на Великденските празници

Препоръки на полицията към гражданите   В ОДМВР – Кюстендил, е създадена организация за провеждане на  множество допълнителни мероприятия за...Препоръки на полицията към гражданите
 

В ОДМВР – Кюстендил, е създадена организация за провеждане на  множество допълнителни мероприятия за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на предстоящите Великденски празници. Ще бъдат засилени проверките за спазване на правилата на движение, за шофиране след употреба на алкохол, използване на предпазни колани, изправността на автомобилите и др. Ще се осъществява засилен контрол, регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към масово посещаваните църковни храмове. Особено внимание ще бъде обърнато на опазването на обществения ред на територията на големите търговски обекти.
 
         
 ПРИЗОВАВАМЕ ГРАЖДАНИТЕ ДА СЕ ПОГРИЖАТ ЗА СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ, КАТО ИМАТ ПРЕДВИД СЛЕДНИТЕ СЪВЕТИ:
 Пазете се от джебчии
 Ако носите в себе си голяма сума пари, по-добре е да я  разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.  Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си с ръка.   Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. В случай, че сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112  или направо в районното управление. При своевременно сигнализиране  в полицията и по възможност добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.
 Внимавайте при продажба на животни
 С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни, особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
          - укрепете и осветете стопанските си постройки;
          - запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
          - не оставяйте непознати лица сами в имота по никакъв повод. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да ви отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
          - не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения.

 Ако ще отсъствате от дома
 Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.  Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.  В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.  Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.     Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки –   също са атрактивни за крадците. Дръжте ги в добре укрепени помещения.
Ако забележите лица със съмнително поведение в близост до дома Ви, във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112 или направо в районното управление.

Ако ви предстои  пътуване
По време на предстоящите  празници, почивните дни, честванията и при пътуванията свързани с тях, нараства вероятността от тежки пътно-транспортни произшествия. Основните рискови фактори са: превишена скорост, неумение да се избира съхраняващата скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, неправилни маневри, управление от неправоспособни и употребили алкохол. Избягването на ситуациите за пътни катастрофи е отговорност основно на водачите, но в голяма степен това е отговорност и на техните спътници.
Не забравяйте, че празничното настроение и силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.
 Великденските празници предполагат особено настроение и приповдигнато емоционално състояние заради предстоящите срещи с роднини, близки и приятели. Личната безопасност по време на пътуванията е съпроводена със съобразяването на всички участници с правилата за движение по пътищата. По това време на годината на пътя може да настъпят произшествия заради значително увеличената интензивност на движението и образуването на колони и задръстванията, както и заради появилите се след зимата неравности и повреди на пътните платна. Все по-често в движението се включват велосипеди, мотоциклети, мотопеди и каруци. Нови и неопитни водачи добиват смелост заради слънчево и топло време и сядат уверено зад волана. Често неправоспособни безразсъдно рискуват не само своя живот, управлявайки моторни превозни средства. Празничното настроение прави хората склонни към компромиси, поради което дисциплината на водачи и пешеходци рязко се снижава. За това спомага и употребата на алкохол.

За да запазим празничното си настроение и за да не попадаме в рискови ситуации за пътни злополуки, „Пътна полиция“ препоръчва:
     
 ЗА АВТОМОБИЛА
 Преди пътуването за Великден прегледайте изправността на спирачната система, проверете маслото, гумите и светлините.
 Проверете състоянието на чистачките и заредете резервоарчето с миещ препарат.
Не бързайте за подменяте зимните гуми с летни.
 Ако превозното средство е неизправно, не правете компромиси. По-добре намерете друг автомобил или използвайте алтернативен транспорт – влак, автобус.
Заредете повече гориво. Може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
Не забравяйте документите на автомобила.

ЗА ПЪТУВАНЕТО
Планирайте отрано, правилно и практично пътуването за Великденските празници. Добре е да използвате светлата част на деня за придвижване. Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварване по пътищата.
 Преди шофиране починете добре. Не пийте алкохол поне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно хранене преди да седнете зад волана. Това води до сънливост и забавени реакции.
 Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач от семейството /компанията/. Не си поставяйте предварително час за пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
 При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. При заслепяване от насрещни фарове веднага намалете скоростта. Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. Те се появяват на пътя и пред автомобила изненадващо. Внимавайте при преминаване покрай играещи деца.
Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила, без обезопасителни системи /седалки и столчета/. Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ЗА ПЪТУВАНЕТО В КОЛОНА
При движение в колона не правете опити за изпреварване. Така няма да се придвижите много напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща  дистанция, за да не притесняване водача в автомобила пред вас.
При по-дълго движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне благоприятна ситуация с добра видимост напред.
При интензивно градско движение и образувани клони, за да не предизвиквате задръстване, дори да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, ако има неизтеглили се автомобили.
Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.
При образуване на колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
 Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

 ЗА ПРАЗНИЦИТЕ
 Ако сте отишли с автомобил на празник, където ще се употребява алкохол, предварително определете кой от компанията ще ви вози и със сигурност ще остане трезвен през цялото време. Ако няма желаещ за шофьор, по-добре е да отидете с друг транспорт.
 Не правете компромис със себе си и близките си, предоставяйки под влияние на алкохол или приповдигнато настроение автомобила си на неправоспособен водач. Това може да доведе до трагичен случай. Подсигурете се, като дадете предварително ключовете за автомобила на човек от компанията, който не би допуснал това.
Приберете автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност неправоспособният си син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.
Възпрепятствайте управлението на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.
Ако водачът, който ви вози, превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания, направете му забележка, защото при евентуална злополука потърпевши ще бъдете и вие.

ЗА УСЛОВИЯТА НА ПЪТЯ
След зимните месеци по всички пътища има неравности и дупки, банкетите са изровени от валежите. При попадане в тях има опасност от повреди по ходовата част на автомобила, а вероятността да загубите управлението и да катастрофирате, е голяма. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравности е опасно.
Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове по време на или след дъжд – тогава неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това затруднява ориентацията през тъмната част на денонощието. В такава ситуация увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо, със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място.

 

No comments