Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Благоевградската минерална вода: История, науката зад нея и какво я прави толкова особена

"Минералните извори в Благоевград: Разкриване на тайните на природата" Благоевград е град в югозападна България, известен със св..."Минералните извори в Благоевград: Разкриване на тайните на природата"

Благоевград е град в югозападна България, известен със своята зашеметяваща природна красота, богато културно наследство и исторически забележителности. Но знаете ли, че в града се намира и уникално находище на минерална вода?

Едни от най-старите сведения за термалните извори в гр. Джумая съобщава Л. Ванков през далечната 1923г. като военен геолог по времето на Балканските войни (1912 – 1915г.), а чрез намерените в тях монети се установява, че изворите са били известни още преди II в. преди н. е. по времето на траките.

Минералните извори в района на града отдавна са известни като лековити. Направени са 2 каптажа на водата, както и проучвателни сондажи. Към днешната дата общият дебит на водата е 12,8 л/сек, като от тях 6л са раздаден ресурс на ползватели, а над 6л остават като свободен ресурс от находището.

Водата е с температура около 55°С и се характеризира като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна натриева, съдържаща флуорид. А съдържанието на сяра има противовъзпалително действие върху хроничните възпалителни огнища и подпомага възстановяването на нормалните процеси в нервната и опорно-двигателната система. Радиологичните показатели на водата са както следва:

Обща а-активност 0,325+-0,057 Bq/1

Обща (b-активност 0,477+-0,041 Bq/1

Радон-222 15,89+-1,28 Bq/1

Естествен уран 00213+0,0043mg/l

Радий-226 0Д00+-0,028 Bq/1

Обща индикативна доза 0,039 +-0,006mSv/year Минерална вода в Благоевград, подобно като на тази в Павел Баня, се използва  за балнеолечение и профилактика на редица заболявания. Оказва благоприятно въздействие при хроничен ставен ревматизъм, артрити, костни счупвания, има добър лечебен ефект и при заболявания на женските полови органи. Минералната вода се предписва дори на пациенти с камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища. Също така може да бъде използвана за спортно-възстановителна дейност след съответното темпериране.

Противопоказна е за външно балнеолечение при онкологични заболявания, инфекциозни заболявания, заболявания в остър стадий и декомпенсирана функция на органи и системи, както и при епилепсия.

Благодарение на терапевтичните си свойства и използването й в лечебни и спа процедури, минералната вода превръща Благоевград в популярна дестинация за тези, които търсят профилактика, релаксация и подмладяване.

Наличният дебит на минералната вода е напълно достатъчен, за да захранва водните съоръжения на  ползвателите на ценната находка в града, които са: „Хигиенна Баня Благоевград“, „Спортен Комплекс Пирин“ и „Спа Хотел Езерец“ със своите 4 басейна със 100% минерална вода.

Минерална вода в Благоевград е завладяваща част от историята на града. Нейните ползи за здравето и икономическото й значение я правят ценен актив за местната общност. Независимо дали сте турист или любител на здравето, определено си заслужава да посетите местата, където можете да се възползвате от лечебните ползи на минералната вода.

 

 

No comments