Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Няма криза при недвижимите имоти в Кюстендил, пазарът е стабилен

Въпреки сериозния спад и опасенията от дълбока рецесия на имотния пазар в страната, няколко града все още отбелязват ръст в броя на сключе...



Въпреки сериозния спад и опасенията от дълбока рецесия на имотния пазар в страната, няколко града все още отбелязват ръст в броя на сключените сделки. Кюстендил е един от тях. Тенденцията коментират експертите в областта от портала за недвижими имоти в Кюстендил от Реалистимо.

Тендът за спад от три поредни тримесечия не се отнася за Кюстендил

Специалистите в областта на недвижимите имоти отбелязват, че колкото по-малък е градът, толкова по-достъпни са жилищата в него. Само допреди няколко години – преди бума на пазара – квадратният метър в Кюстендил струваше едва 350-400 евро. Днес цените са повече от двойни – средно около 800-850 евро за квадрат.

Един поглед в имотния регистър на Агенцията по вписванията обаче показва, че общата тенденция на свиване със средно 10-12% не е валидна за Кюстендил. Нещо повече – за периода април-юни тук сделките нарастват и са 1427 при 1116 за същия период на миналата година. Това означава ръст с около 27%.

В началото на годината се наблюдава лек спад – докато през последното тримесечие на 2022 г. в имотния регистър са вписани 1384 сделки, през януари-март тази година са сключени 1235 или с почти 150 по-малко. След това обаче пазарът отново тръгва нагоре.

За контраст в София се отбелязва сериозен спад на сделките с имоти. Дори и при по-малко сделки с имоти в столицата, цените на имотите в София се запазват, сочи проучване на обявите в Реалистимо при продажбите на апартаменти и къщи в столицата. Имено София е най-търсена дестинация за хора от Кюстендил, които търсят по-добра икономическа обстановка и поле за развитие.

Туризмът в района е най-доброто обяснение на случващото се в Кюстендил

Множеството възможности за балнео и СПА туризъм правят града привлекателен за инвестиции. Фестивалната култура се възражда в последните години у нас и Кюстендил със събитията на “Хисарлъка” не прави изключение. Тези два аргумента са достатъчни, за да стане ясно какво стои зад ръста на имотния пазар тук тогава, когато почти навсякъде другаде в страната сделките намаляват значително.

Инвестирането във втори имот също помага на града. Стратегическото положение на Кюстендил го Република Северна Македония и до Сърбия го правят интересна логистична локация. Близостта му до София допълнително помага на областта да привлече купувачи инвеститори във втори дом.

В портала за недвижими имоти “Реалистимо” можете да откриете обяви от частни лица и специализирани агенции, от частни и държавни съдебни изпълнители за продажба и наем на къщи и апартаменти в Кюстендил и региона.

No comments