Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Нови STEM центрове бяха открити в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград

Два модерни STEM центъра бяха официално открити  в Югозападния университет „Неофит Рилски“.   Единият STEM център е по химия и биология и е ...


Два модерни STEM центъра бяха официално открити  в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Единият STEM център е по химия и биология и е ситуиран във Втори учебен корпус на университета, а вторият – по физика, математика и информатика е разположен в Първи учебен корпус на висшето училище.

Официални гости на събитието бяха председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Красимир Вълчев, народният представител Стефан Апостолов и ректорът на Югозападния университет в периода 2015 – 2023 г. проф. д-р Борислав Юруков.

По стара българска традиция, след прерязването на лентата, гостите бяха посрещнати с питка и мед.

Председателят на Комисията по образование и наука Красимир Вълчев поздрави ръководството на университета за създадената иновативна база и подчерта важността на интердисциплинарния подход в обучението на студентите.

„С този нов методичен подход природните науки стават много по-разбираеми, защото се формира един общ подход за интелект, който стои в основата на иновациите. Това дава много по-добро, нагледно разбиране на различни химични, биологични и природни процеси“, каза по време на откриването ректорът проф. д-р Николай Марин. Той допълни още, че учебната среда от ново поколение ще даде възможност за съвременно обучение, чрез което студентите ще придобият набор от знания и умения, необходими за динамичната и изискваща работна среда в реалния свят.

По време на откриването преподаватели от университета запознаха гостите с презентационната техника, комбинирана с образователен софтуер, чрез който демонстрираха 3D сцени, видеа, изображения и симулации по различите теми в STEM цикъла.

 











 

Какво е STEM? Съкращението STEM (от англ. Science, Technology, Engineering, and Mathematics) в образованието обозначава изучаването на съвкупността от природни науки, технологии, инженерни науки и математика. Природните науки обединяват физика, биология, химия, астрономия, логика и статистика. Макар STEM да обозначава конкретните дисциплини, фокусът на STEM обучението е върху развиването на мисленето – математическо, логическо и инженерно. Обучението в STEM се базира на интегриран подход и методика, която поставя ученика в центъра на обучението и насърчава ученето чрез проектно-базирано обучение, чрез преживяване, творчество и експериментиране. В литературата и в практиката широко се използва STEAM, където фигурират и изкуствата, напоследък също и STREAM, което включва четивната грамотност, творчеството и критичното мислене. Чрез новата учебна среда (физическа, дигитална и съдържателна) учениците ще се подготвят за успешна бъдеща реализация в различни сфери на живота, развивайки своето логическо мислене, умения да решават проблеми, дигитална грамотност и емоционална интелигентност. Източник: „Ръководство за кандидатстване“ Национална програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“ на Министерство на образованието и науката, София 2020 (https://stem.mon.bg/)

Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.

Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments