Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Кюстендил днес

Този град е признат рекордьор в България в няколко отношения. Кюстендил е известен като най-старият балнеоложки курорт в страната , а също и...Този град е признат рекордьор в България в няколко отношения. Кюстендил е известен като най-старият балнеоложки курорт в страната, а също и като „овощна градина на България“ поради процъфтяващата селскостопанска индустрия в региона. Кюстендил в България трябва да бъде класифициран като голям град - той има около 45 хиляди жители. Не може да се нарече развит индустриален център, но удобното му местоположение близо до границата го превръща във важен транспортен център. Туризъм Кюстендил смята туристическата индустрия за най-важния компонент на своята икономика, така че посетителите са удобни тук. Хотелите в Кюстендил, както и в България като цяло, предлагат достойни условия на прилична цена. Има както шикозни заведения с пет звезди, така и евтини бюджетни хотели.

Туризъм в Кюстендил

Кюстендил смята туристическата индустрия за най-важния компонент на своята икономика, така че посетителите са удобни тук. Хотелите в Кюстендил, както и в България като цяло, предлагат достойни условия на прилична цена. Има както шикозни заведения с пет звезди, така и евтини бюджетни хотели.

В града и околностите има 40 извора с топла минерална вода. В резултат на това богатство помага да се лекува буквално всичко - от гинекологични заболявания до нервни разстройства и метаболитни нарушения.


Древна история 

Кюстендил е древен град, основан от траките. По онова време той е бил известен като Пауталия. Репутацията му на най-стария балнеоложки курорт се дължи на разположението в близост до града на комплекс от римски бани, снабдени с минерални извори. В ерата на упадъка на Рим тук е построена крепост, наречена Хисарлик, по-късно реконструирана от византийците. В средновековната българска история градът е определен като Вербилжд, а след това под съвременното си име (на което дължи на местния феодал на име Константин). По време на българския Ренесанс градът се превръща във важен образователен център. По време на освободителната война в нейната околност действа отряд на Румена губернатор, един от малкото български амазонки.


Забележителности в Кюстендил 

Освен минералните бани, Кюстендил може да предостави на своите гости богата културна програма. Градът се гордее с историческия си музей - основан е през далечната 1897 г., всичките му сгради (има няколко, за всеки отдел свои) са паметници на историята и архитектурата, а колекциите са най-богатите. В града има и художествена галерия. Комплексът от римски бани, открит в града от археолозите, също е отворен за обществеността. Той е известен като "Асклепион на Пауталия". В града е реконструирана църквата "Свети Георги" от 10 век, има няколко интересни църкви от късното средновековие и ново време. Сред светските паметници сградата на училището привлича вниманието.

Забележителности около Кюстендил

В близост до града можете да видите руините на крепостта Хисарлик. В близост се намира едноименен ландшафтен парк. Той е домакин на ежегодния пролетен фестивал в края на март. От града се организират и пешеходни турове по планината Осогово. Така гостите на Кюстендил имат отлична възможност да съчетаят балнеолечение с обширна културна програма и активен отдих. Така че прекарването на времето е много по-интересно от това просто да лежите цял ден в минерален басейн. Времето Времето в Кюстендил е умерено хладно, без топлина през лятото, но и без замръзване през зимата. Удобно е да се стигне до тук - градът е разположен почти на границата с Македония и Сърбия и поради тази причина е важна връзка в европейската търговска и транспортна система.

Няма как да пропуснем да кажем, че в Кюстендил е приятно, евтино, красиво! 

Посетете Кюстендил още днес !

No comments