Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Електронните цигари са все по-предпочитани

Електронните цигари или накратко е-цигарите напоследък стават често срещан продукт и у нас. Според БТА по последни данни от продажбите на те...



Електронните цигари или накратко е-цигарите напоследък стават често срещан продукт и у нас. Според БТА по последни данни от продажбите на тези устройства за пушене, те бележат ръст от 40 % от началото на 2020 година. 
Продажбите в Европа са още по-високи. Безспорно тази популярност на е-цигарите се дължи от части на закона за ограничение и забрана за пушене в закрити помещения и на обществени места в повечето страни от Европейския Съюз. Тази забрана влезе в сила и в България през лятото на 2012 г. Родина на е-цигарите е Китай, където те се произвеждат масово. В самото начало, това изобретение нямаше аналог и конкуриращите се компании, произвеждащи е-цигари бяха единици, но днес, поради големия интерес от страна на потребителите и търсенето, пазара е залят с какви ли не производители. Цената на една електронна цигара варира, но най-общо тя е в рамките на 130 лв., като към това се включва пълнител с никотинова течност и зарядно, тъй като цигарата работи на две литиеви батерии.Според някои е-цигарата трябва да се определи като възможно най-приемливата алтернатива на пушенето в закрити помещения. За световноизвестната тютюнева компания "Филип Морис” - България главен минус на е-цигарите е липсата на достатъчно стриктен контрол при тяхното разпространението и търговията с тях. Според „Булгартабак”, при положение, че при пушене с е-цигари се вдишва (приема) никотин, те не са средство за отказване от пушенето и не съществуват доказателства за ползите или вредите от употребата на този продукт. Повечето фирми, свързани с тютюневия бранш напомнят, че няма гаранции за ефективността от това изобретение. Как работят е-цигарите? Те функционират на база на изпарение на течност, наситена с никотин и това става възможно чрез литиеви батерии. При този процес се отделя пара, вместо задушливия дим при стандартните цигари. Тоест при пушене с е-цигара непушачите не са засегнати от вредния дим. Като минуси на електронните цигари се отбелязва това, че те изискват да бъдат зареждани, не е доказано дали са безвредни и дали не вредят по някакъв начин на здравето. Плюсове на е-цигарите са това, че са по-евтини (около 4-10 лв. за един пълнител) от стандартните цигари, можете да пушите, където си поискате, без да нарушите закона за забрана на тютюнопушене на обществени места.

Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments