Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Започва информационна кампания „Да пораснем заедно“

Инициативата е част от застъпнически проект за ранно учене и развитие и отзивчиви родителски грижи за деца от 0 до 3 години Кога започва д...
Инициативата е част от застъпнически проект за ранно учене и развитие и отзивчиви родителски грижи за деца от 0 до 3 години

Кога започва да се учи едно дете? В училище или още от първите му дни в света?

Кампанията „Да пораснем заедно“ споделя разбирането, че децата започват да учат още в първите си мигове живот. За бебето светът е нов и голям, а всеки звук, допир и образ са безкрайно вълнуващи. Тези, които полагат грижи за децата, са техните първи учители по живеене. Уютът на дома е първата учебна стая, в която всеки ден има нови уроци и открития.

Докато детето расте здраво, родителят израства в грижата за него. Защото не само възрастният учи детето – и то учи нас, порасналите, как да бъдем родители, как да обичаме. Малките са тези, които учат нас как да сме големи.

А по това как ние се грижим за децата си – за всички деца, си личи и колко сме пораснали като гражданско общество...

Основното видео на кампанията може да бъде видяно тук: https://www.youtube.com/watch?v=qTRfpUi0P90

Тук са визиите на кампанията: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=DaPorasnem&set=a.348692477009100

За проблема

Темата за ранно учене и отзивчиви родителски грижи се оказва сравнително непозната – както за широка аудитория, така и за институциите. Част от родителите се чувстват отчаяни от вярването, че едва ли не трябва да са завършили магистърска степен по бебелогия, за да гледат дете. За много други ежедневно стои проблемът как да осигурят храна и здравна грижа за бебето си, и дори не стигат до неговите емоционални нужди. Не винаги присъства разбирането, че дори в най-първите дни бебето има и други нужди, различни от кърмене, къпане, повиване. Съвсем обикновени и естествени неща като гушкането, говоренето, пеенето, играта, са всъщност ключови за бъдещото развитие на малкия човек.

Институциите от друга страна гледат на проблема като интимен и семеен, без разбирането, че огромна част от родителите и семействата имат нужда от помощ и подкрепа точно в тези първи важни дни и години. И на фона на всички програми и услуги, които държавата предлага, няма национална визия и политики за ранно детско развитие. Няма и национална програма за здравно образование в училище, която да развива и умения за отговорно родителство. Това е особено проблемно за семействата в риск от бедност и социална изолация и маргинализация.

За кампанията

„Да пораснем заедно“ е застъпническа кампания на обединение от неправителствени организации, която цели да популяризира по адекватен начин темата и да предложи интегрирана общодостъпна и масова услуга, която да развива капацитета на родителите за пълноценна грижа в семейна среда. Предстои публикуването на доклад, който представя настоящата ситуация при семействата с деца от 0 до 3 години и прави анализ на предлаганите услуги от държавата и от неправителствения сектор.

За организаторите

Сдружение Либерална Алтернатива за Ромско Гражданско Обединение - „Ларго“ е неправителствена организация, учредена през 2007 г. в гр. Кюстендил. Организацията работи за гражданско образование на ромите, за повишаване на здравната им култура, като им помага да разберат, че нещата зависят както от тяхното поведение, така и от проактивната им позиция, знания и умения. Сдружение Ларго се застъпва пред държавните и местни власти за спазване на основните права на ромите.

Фондация „Бъдеще“ – Ракитово работи активно за подпомагане на ромската общност, подобряване на социалния статус и интегриране в обществото, включване на хора от различни етнически и социални групи, за създаване на религиозна и национална търпимост, като фокусира усилията си към децата и младежите.

Фондация „Фонд ИГА“ е независима професионална организация, създадена в Пазарджик, която инициира гражданската активност и работи за намаляване на престъпността.
Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments