Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

По-добро репродуктивно здраве

Екипът на Кюстендил Нет сме Ви подготвили някои важни съвети, на които да обърнете сериозно внимание, за по-добро репродуктивно здраве... На...



Екипът на Кюстендил Нет сме Ви подготвили някои важни съвети, на които да обърнете сериозно внимание, за по-добро репродуктивно здраве... Надяваме се, че ще Ви помогнат!


Безплодието, както при мъжете, така и при жените, има много причини. Днес няма да разглеждаме причините, на които човек не може да повлияе сам. В случаите, когато е необходима намесата на лекар, може само да се надява на развитие на медицината и стриктно да се спазват лекарските предписания. Нека се съсредоточим върху това, което е под наш контрол. За начина ни на живот, какво да правим и какво да не правим.

Не пропускайте времето


Свързаните с възрастта причини за безплодие са по-важни за жените, отколкото за мъжете, но мъжете не трябва да забравят, че с напредването на възрастта плодовитостта на мъжа намалява сериозно. Най-добрата стратегия тук е да забременеете възможно най-рано. Във всеки случай не отлагайте планирана бременност до по-късна дата. Тялото на жената е проектирано по такъв начин, че след определен период всяка година значително намалява шансовете за забременяване.


Гледайте собственото си тегло


Тук също има някои разлики между мъжете и жените. Ако наднорменото тегло е най-опасно за мъжете, то за жените както прекомерната тънкост, така и затлъстяването са причина за нарушения на плодовитостта. Първоначално жените имат по-високо съотношение на мастна маса към телесно тегло и загубата на част от тази маса може да доведе до намаляване на репродуктивната функция. Факт е, че въпреки че по-голямата част от естрогена в женското тяло се произвежда от яйчниците, част все още се произвежда в мастната тъкан.

Бъдете активни


Физическата активност на тялото е пряко свързана с правилното функциониране на всички негови системи. Поддържането на метаболизма на достатъчно високо ниво е не само гаранция за добро здраве, но и гаранция за правилното функциониране на ендокринната система. Това е особено вярно за мъжете, чиито нива на тестостерон пряко зависят от активността на тялото и правилната физическа активност. Натоварванията, съответстващи на възрастта и особеностите на тялото, са необходим елемент за поддържане на репродуктивното здраве.

Ваксинирай се


Нито едно пренесено сериозно инфекциозно заболяване не минава без следа за тялото, включително за репродуктивната система. Особено опасен в това отношение е вирусът на паротита (паротит). Паротит, пренесен от момче в детството, много често причинява необратими увреждания на репродуктивната система. Вирусът инфектира слюнчените жлези и тестисите и в 50% от случаите води до безплодие.

Не пренебрегвайте бариерните контрацептиви


Честа смяна на сексуални партньори, промискуитет при избора им, неспазване на хигиенните стандарти водят до заразяване със полови инфекции. Обикновено засягащи репродуктивната система, гениталните инфекции често причиняват безплодие и при двата пола. С модерната наличност на бариерни контрацептиви е глупаво да се пренебрегва тяхната помощ.

Не стойте на студено и на течение


Това важи особено за жените. Неслучайно, освен шапка и ръкавици, бабите съветват момичетата да носят и топли чорапогащи. Хипотермията на тялото много често има негативни последици за женското тяло и репродуктивната система. На фона му се развиват възпалителни заболявания на тазовите органи (цистит, възпаление на маточните придатъци), които веднага могат да преминат в хронична форма.

Не прегрявайте


Напротив, това е по-подходящо за мъжете. Факт е, че температурата в скротума е средно с 2,5 градуса по-ниска от телесната. Тази температура е оптимална за работата на тестисите и прегряването в тази област води до негативни последици под формата на дегенерация на ембрионалния епител и спиране на сперматогенезата.

Посещавайте редовно вашия гинеколог и уролог


Навременните посещения при лекаря, редовните профилактични прегледи могат да предотвратят развитието на повечето заболявания и да поддържат здравето на репродуктивната система. Има огромен брой патологии, които, ако не се лекуват навреме, могат да доведат както жените, така и мъжете до безплодие. Най-често след излекуване на заболяването се възстановява нарушената плодовитост. Напротив, избягването на посещение при лекари води до преминаване на не твърде опасно заболяване в хронична или тежка форма, а това често води до безплодие.

Избягвайте абортите


Хирургическият аборт често причинява тежки усложнения. Ако лигавицата е повредена (неизбежно по време на аборт и кюретаж), съществува висок риск от инфекция. Друга неприятна последица от увреждане на лигавицата могат да бъдат сраствания, които пречат на нормалното функциониране на органите и зачеването. Това усложнение е особено опасно, тъй като процесът на залепване е почти невъзможно да се обърне.

И накрая, абортът е много вероятно да провокира появата на ендометриоза, тежко и практически нелечимо заболяване , което директно засяга плодовитостта.

Избягвайте контакт с токсини и радиация


Излагането на радиация (не се отнася за рентгенови лъчи и ЯМР), прием на токсични лекарства, контакт (особено постоянен) с вещества като арсен, живак, олово, манган, азбест и др. може да причини безплодие. Много често токсичното увреждане на репродуктивната система е необратимо. По възможност избягвайте контакт с отрови и йонизиращи лъчения в ежедневието.

Следете състоянието на нервната система и психичното здраве


Нараняванията на нервната система и нарушеното психическо състояние пряко влияят върху способността ни да се възпроизвеждаме. Хормоните на стреса, като кортизола, могат да потиснат много важни ендокринни процеси и да причинят смущения в стабилното функциониране на хормоналната система. Тези нарушения могат да допринесат за появата на вторични нарушения на вътрешните органи и в частност на репродуктивната система.

Информирайте се! Препоръчваме Ви да разгледате съветите от този онлайн ресурс, струва си!

Знаете ли, че ние, екипът на Кюстендил Нет сме хората, които подсигуряваме най-новите новини от градовете Кюстендил, Дупица, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и други населени места.

Винаги бъдете първи, научавайки най-новите новини, свързани с Кюстендил, Дупница, както и околността. Четете всеки ден www.Kustendil.net. Екипът на електронната медия очаква Вашите сигнали за нередности, случващи се събития, както и за всичко, касаещо Кюстендил и региона на редакционната поща, която е kustendil.net@gmail.com

No comments