Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Празник на черешата в Кюстендил ❷⓿❷❸

Стартира Празник на черешата в Кюстендил ❷⓿❷❸ Кюстендил отбелязва "Празник на черешата" На 23-24-25 юни 2023 година в град Кюстенд...



Стартира Празник на черешата в Кюстендил ❷⓿❷❸

Кюстендил отбелязва "Празник на черешата"

На 23-24-25 юни 2023 година в град Кюстендил ще се проведе "Празник на черешата 2023". Това традиционно събитие ще привлече всички любители на сладкия плод и ще включва красиви скулптури от череши, както и различни сортове, които могат да се дегустират. Организаторите са подготвили кулинарни и културни събития, включително базар на кюстендилски череши, на който ще участват местни земеделски производители, търговци и занаятчии от цялата страна, представяйки своите майсторски произведения. Гостите на празника ще имат възможност да се включат в състезателни игри с череши.

"Празник на черешата 2023" се провежда ежегодно от 2008 година насам, а партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на място.

Градът на Кюстендил има дълга история, свързана с традициите на траките и римляните, които устройвали тържества в чест на плодородието. Традицията за настоящия празник датира от 1896 година, когато е учредено Първото национално овощарско изложение в страната. През годините местното население е известно с традициите си в земеделието и е организирало множество тържества и конкурси.
Емануела Дюлгерова-Миланова отбелязва, че Институтът по земеделие играе ключова роля в разработването и популяризирането на различни сортове овощни дръвчета, с особен фокус върху черешите. Тази организация е важен партньор на "Празника на черешата 2023" и през целия ден на събитието представя над 100 сорта череши, включително 10 специално подбрани сорта, за които специалистите от института предоставят подробни информации на гостите.

Градът Кюстендил има подходящ климат за отглеждане на овощни дървета, като черешите тук получават изключителна сладост, обяснява Дюлгерова-Миланова. "Празникът на черешата" е създаден със с цел да подпомогне земеделските производители, но освен това включва и богата програма, която включва два големи естрадни концерта, фолклорна програма, кулинарно изложение и състезания с череши, включително за парична награда.

Изложението, което тази година ще продължи от 17:00 часа до 19:30 часа, ще бъде кратко, в съответствие с метеорологичните условия и големите горещини. Все пак, гостите ще имат възможност да опитат черешите и да участват в състезанията, за да се насладят на традиционното събитие в Кюстендил.

Вижте и видео от събитието:










Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.

Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments