Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

Обгазяването от ТЕЦ "Бобов дол" продължава, въпреки санкциите

Дата: 25 септември 2023 г. Дупница, България - Въпреки наложените санкции, обгазяването на района около ТЕЦ "Бобов дол" продължава...



Дата: 25 септември 2023 г.

Дупница, България - Въпреки наложените санкции, обгазяването на района около ТЕЦ "Бобов дол" продължава, като поставя под заплаха както околната природа, така и здравето на хората. Според данни, публикувани на информационния портал DupnicaNews.eu, читатели от Големо село сигнализират за нови случаи на замърсяване.

На 23 септември (събота) селото отново е било покрито с прах, сажди и задушлива миризма на сяра. Местните жители вече от години се оплакват от болести на дихателната система и нарастващ брой онкологични заболявания. Въпреки множеството сигнали до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), извършени проверки и установени нарушения, Големо село, разположено само на 400 метра от въглищната централа, продължава да бъде заложник на печелившия бизнес.

Според организацията Грийнпийс - България, глобите за замърсяването, които застрашават както здравето на хората в съседните населени места, така и природата, достигат над 70 за последните 5 години. Общата стойност на глобите надвишава 3,5 милиона лева, но предприятието е платило само под трета от тях. Голяма част от глобите се обжалват и редуцират в съда от страна на ТЕЦ-а.

Въпреки фактите, екоинспекторите са доказали, че ТЕЦ "Бобов дол" не само изпуска непречистени емисии, но и запрашава региона с пепел от въглищата, както и изпуска непречистени води в съседната река. Според сведенията, горенето на отпадъци продължава, без да се вземат предвид последиците за живота и здравето на хората в селата Мламолово, Големо село, Мало село и в град Бобов дол.

Местните жители изразяват своето безпокойство и недоволство от продължаващото обгазяване и непоследователните санкции. Призовават се предприемат неотложни мерки за прекратяване на замърсяването и защита на околната среда и здравето на хората.

Ситуацията около ТЕЦ "Бобов дол" продължава да изгражда напрежение между предприятиетои местното население, което настоятелно иска държавните институции да вземат по-решителни мерки. Очаква се да се проведат нови разговори и преговори между заинтересованите страни с цел намиране на устойчиво и екологично приемливо решение за проблема.

Непрекъснатото обгазяване от ТЕЦ "Бобов дол" и незавършеното разрешаване на проблема предизвикват сериозна загриженост както в местната общност, така и сред екологичните и здравни организации. Необходимо е незабавно вземане на действия и прилагане на строги мерки за намаляване на замърсяването и защита на околната среда.

Гражданите и активистите в областта на околната среда продължават да следят развитието на случая и да настояват за отчетност и отговорност от страна на отговорните институции и предприятия. Само чрез съвместни усилия и ангажираност може да се постигне чиста и здравословна среда за всички жители на региона.

Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.

Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments