Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

АКТУАЛНИ НОВИНИ

latest

115 години от рождението на Марин Големинов

На 28 септември, вече по традиция, в Кюстендил се връчва  Националната награда за принос в музикалния живот „Акад. Марин Големинов“ . Големи...


На 28 септември, вече по традиция, в Кюстендил се връчва Националната награда за принос в музикалния живот „Акад. Марин Големинов“. Големият български композитор е роден именно в Кюстендил през 1908. Музикалният му път преминава през София, Париж и Мюнхен. Той е един от видните представители на второто поколение български композитори – тези, които са учили в чужбина (Големинов –в Скола Канторум в Париж при Венсан д‘Енди), върнали са се и са създали българска композиторска школа. Носител на Хердерова премия, Кавалер на ордена за изкуство и култура на Франция, доктор хонорис кауза на Националната музикална академия, на която е бил и ректор, той оставя ярка музикална следа в културния живот на България със своите опери, балети, симфонии, квартети, инструментални концерти, камерни творби.

През 2016 година по инициатива на наследниците на Големинов в лицето на неговата внучка Лилия и Музикалното сдружение „Марин Големинов“ – Кюстендил и с подкрепата на община Кюстендил е учредена наградата, като първи нейни носители са музикантите от камерен ансамбъл Софийски солисти с диригент Пламен Джуров. През следващите години с наградата Големинов са удостоявани Павел Герджиков, балет Арабеск, дуото Ангел Станков – Йосиф Радионов, Веселин Станев, Павел Балев, като през миналата 2022 бе отличен диригента Георги Димитров.

Статуетката, която се връчва на носителите на наградата, е изработена от Милко Добрев. Тя е придружена от сумата от 5000 лева, предоставяна от община Кюстендил.

Тази вечер на официална церемония ще бъде обявен следващия носител на наградата „Акад. Марин Големинов“. По традиция на тази дата се открива и музикалния сезон в Кюстендил. Събитието е от 18.30 в залата на галерията „Владимир Димитров – Майстора“ (интересен факт е, че двамата видни кюстендилци са се познавали и уважавали). Ще бъде показан премиерно филма на Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов“, създаден за 80-годишнината от премиерата на танцовата драма Нестинарка на Големинов, фокусирайки се върху една от многобройните й постановки. Продуцент на филма е Лаврен Петров, внук на големия българки художник Цанко Лавренов. Лаврен Петров ще присъства на премиерата, както и изкуствоведката Елисавета Станчева, сценарист на лентата. Вечерта е със специалното участие на младата пианистка Анжела Тодорова, която пристига от Виена, където следва и ще изпълни пиесите от Младежкия албум на Марин Големинов. Вход – свободен.


Искате да бъдете в крак с най-новите новини от Кюстендил, Дупница и околността? Екипът на Кюстендил Нет е тук, за да ви осигури достъп до актуални и завладяващи новини от региона. Ние сме електронната медия, която ви дава възможността да бъдете винаги на върха на събитията в градовете Кюстендил, Дупница, Рила, Сапарева баня, Бобов дол, Бобошево, Кочериново и много други населени места. Чрез нашата платформа, вие можете да четете всичко за последните събития и новини от региона, като винаги ще бъдете сред първите, които ги научават. Но това не е всичко! Ние също така приемаме сигнали от нашите читатели за нередности и случващи се събития, свързани с региона. Не губете време, посетете www.Kustendil.net всеки ден, за да бъдете в крак с най-актуалните новини.

Ако имате каквито и да е въпроси или коментари, не се колебайте да се свържете с нас на kustendil.net@gmail.com. Ние сме тук, за да ви помогнем да сте винаги в крак с последните новини от Кюстендил, Дупница и околността!

No comments